Hlavní obsah

I z celozrnné špaldové mouky můžete upéct báječně vláčný moučník. Když do těsta přidáte šťavnatou nastrouhanou mrkev (kterou nejspíš nikdo nepozná), ořechy a rumové rozinky, máte báječný podzimní perník, který navíc neskutečně voní.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na Těsto
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 3/4 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • 3 ks vejce
    3
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
    1
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 hrnku mrkve
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 hrst vlašských ořechů
    8
Na polevu
  • 300 g čerstvého krémového sýru
    7
  • 2 lžíce cukru moučka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Nejen, že tento perník je snadný, ale ještě úžasně vypadá. Ocení ho jak velcí, tak malí strávníci. Díky špaldové mouce je také i o něco zdravější, ale pokud ji doma nemáte, zvládnete perník připravit i z mouky obyčejné.

Postup

01.

Olej prošlehejte s cukrem, perníkovým kořením a solí. Přidejte vejce, prosátou mouku, sodu nebo kypřicí prášek a najemno nastrouhanou mrkev.

02.

Vmíchejte kůru z jednoho dobře umytého pomeranče (jen její oranžovou část, bílá je hořká), nahrubo nasekané ořechy (já dala vlašské) a rozinky namočené v rumu. Nejlepší je namočit je den předem nebo v alkoholu krátce zahřát na plotně či v mikrovlnné troubě.

03.

Těsto vlijte do vymazaného a vysypaného pekáče a pečte asi 35 minut při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

04.

Vychladlý perník můžete promazat marmeládou a polít čokoládou nebo ozdobit polevou z krémového sýra či žervé. To jen zlehka oslaďte cukrem nebo medem a rozetřete na koláč.

05.

Já přidala ještě mrkvičky z marcipánu, který jsem obarvila kapičkou potravinářského barviva. Návod, jak je vyrobit, najdete v receptu na vláčný mrkvový dort s ořechy. 

Načítám