Hlavní obsah
3,0
(458)

I z celozrnné špaldové mouky můžete upéct báječně vláčný moučník. Když do těsta přidáte šťavnatou nastrouhanou mrkev (kterou nejspíš nikdo nepozná), ořechy a rumové rozinky, máte báječný podzimní perník, který navíc neskutečně voní.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na Těsto
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 3/4 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • 3 ks vejce
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 hrnku mrkve
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 hrst vlašských ořechů
Na polevu
  • 300 g čerstvého krémového sýru
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Nejen, že tento perník je snadný, ale ještě úžasně vypadá. Ocení ho jak velcí, tak malí strávníci. Díky špaldové mouce je také i o něco zdravější, ale pokud ji doma nemáte, zvládnete perník připravit i z mouky obyčejné.

Postup

01.

Olej prošlehejte s cukrem, perníkovým kořením a solí. Přidejte vejce, prosátou mouku, sodu nebo kypřicí prášek a najemno nastrouhanou mrkev.

02.

Vmíchejte kůru z jednoho dobře umytého pomeranče (jen její oranžovou část, bílá je hořká), nahrubo nasekané ořechy (já dala vlašské) a rozinky namočené v rumu. Nejlepší je namočit je den předem nebo v alkoholu krátce zahřát na plotně či v mikrovlnné troubě.

03.

Těsto vlijte do vymazaného a vysypaného pekáče a pečte asi 35 minut při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

04.

Vychladlý perník můžete promazat marmeládou a polít čokoládou nebo ozdobit polevou z krémového sýra či žervé. To jen zlehka oslaďte cukrem nebo medem a rozetřete na koláč.

05.

Já přidala ještě mrkvičky z marcipánu, který jsem obarvila kapičkou potravinářského barviva. Návod, jak je vyrobit, najdete v receptu na vláčný mrkvový dort s ořechy. 

Načítám