Článek
Nejen, že tento perník je snadný, ale ještě úžasně vypadá. Ocení ho jak velcí, tak malí strávníci. Díky špaldové mouce je také i o něco zdravější, ale pokud ji doma nemáte, zvládnete perník připravit i z mouky obyčejné.
Postup
01.
Olej prošlehejte s cukrem, perníkovým kořením a solí. Přidejte vejce, prosátou mouku, sodu nebo kypřicí prášek a najemno nastrouhanou mrkev.
02.
Vmíchejte kůru z jednoho dobře umytého pomeranče (jen její oranžovou část, bílá je hořká), nahrubo nasekané ořechy (já dala vlašské) a rozinky namočené v rumu. Nejlepší je namočit je den předem nebo v alkoholu krátce zahřát na plotně či v mikrovlnné troubě.
03.
Těsto vlijte do vymazaného a vysypaného pekáče a pečte asi 35 minut při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
04.
Vychladlý perník můžete promazat marmeládou a polít čokoládou nebo ozdobit polevou z krémového sýra či žervé. To jen zlehka oslaďte cukrem nebo medem a rozetřete na koláč.
05.
Já přidala ještě mrkvičky z marcipánu, který jsem obarvila kapičkou potravinářského barviva. Návod, jak je vyrobit, najdete v receptu na vláčný mrkvový dort s ořechy.
Perník jako buchta na plech nikdy nezklame! Zkuste i hruškový hrníčkový perník, dýňový perník s kondenzovaným mlékem nebo vločkové řezy s pečenou dýní a čokoládou.