Hlavní obsah
3,0
(312)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Také máte s většinou makových moučníků ten problém, že je v nich málo máku nebo jsou ještě ke všemu tak trochu suché? S naším receptem na makovec vám ani jedno nehrozí! Máku je opravdu plný a navíc je krásně vláčný.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Těsto na makovec
  • 60 g másla
  • 1 špetka soli
  • 120 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce marmelády
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 ks citronové kůry
  • 130 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 300 g máku
  • 200 ml mléka
  • 2 ks vejce
Poleva
  • 60 g cukru moučka
  • 3 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Troubu vyhřejte na 170 °C. Změklé máslo utřete s cukrem, solí, skořicí a kakaem, zašlehejte vajíčka, džem (nejlepší je nějaký pikantnější z červeného ovoce), jogurt a citronovou kůru a nakonec i mák, mouku, sodu a mléko.

02.

Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 50 minut, až je špejle po zapíchnutí do těsta suchá. Dávejte ale pozor, abyste koláč nepřepekli.

03.

Nechte 20 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.

04.

Jestli chcete, vychladlý chlebíček ještě potřete polevou z moučkového cukru a citronové šťávy.

Tip: Pro rychlejší pečení použijte místo formy na biskupský chlebíček kulatou koláčovou či klasický plech. A do těsta můžete vmíchat rozinky v rumu, nasekanou čokoládu nebo třeba čerstvé i kompotované ovoce (švestky, třešně).

Věděli jste, že mák obsahuje neuvěřitelné množství vápníku? Takže kouskem makovníku ke kávě vlastně děláte něco pro své zdraví…

Související témata:

Načítám