Článek
Postup
01.
Troubu vyhřejte na 170 °C. Změklé máslo utřete s cukrem, solí, skořicí a kakaem, zašlehejte vajíčka, džem (nejlepší je nějaký pikantnější z červeného ovoce), jogurt a citronovou kůru a nakonec i mák, mouku, sodu a mléko.
02.
Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 50 minut, až je špejle po zapíchnutí do těsta suchá. Dávejte ale pozor, abyste koláč nepřepekli.
03.
Nechte 20 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.
04.
Jestli chcete, vychladlý chlebíček ještě potřete polevou z moučkového cukru a citronové šťávy.
Tip: Pro rychlejší pečení použijte místo formy na biskupský chlebíček kulatou koláčovou či klasický plech. A do těsta můžete vmíchat rozinky v rumu, nasekanou čokoládu nebo třeba čerstvé i kompotované ovoce (švestky, třešně).
Věděli jste, že mák obsahuje neuvěřitelné množství vápníku? Takže kouskem makovníku ke kávě vlastně děláte něco pro své zdraví…