Článek
Nemáte rádi švestky, které jsou součástí této buchty? Použijte sušené meruňky, rozinky, fíky nebo ořechy. Prostě co vám chutná! Těsto můžete navíc okořenit pravou vanilkou nebo nastrouhanou citronovou kůrou. Šťavnaté kombinaci tvarohu a sušeného ovoce odolá jen málokdo, a navíc nemusíte mít špatné svědomí, že se cpete kalorickou bombou. Tohle je ideální zákusek, když chcete „zdravě“ hřešit!
Postup
01.
Ideálně den dopředu si přepulte sušené švestky a namočte je do rumu. Pokud to nestíháte, až tak moc to nevadí. Tvaroh, žloutky a rozpuštěné máslo utřete do krému. Přidejte krupičku promíchanou s práškem do pečiva, skořici a třtinový cukr. Bílky vyšlehejte se solí na sníh a pomalu vmíchejte do těsta.
Tip: Těsto dobře promíchejte, aby v něm nezůstaly hrudky, po upečení by to bylo znát. Pokud jste alergičtí na lepek, nahraďte krupici bezlepkovou moukou a těsto podložte jen pečicím papírem.
02.
Vyšší plech či kulatou formu vymažte tukem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír. Do formy nalijte polovinu těsta a poklaďte namočenými švestkami. Přilijte druhou polovinu těsta a povrch uhlaďte. Pečte na 170–180 °C v předem vyhřáté troubě asi 40 minut. Špejle by po zapíchnutí do těsta měla zůstat suchá. Upečený koláč nechte vychladnout a až poté ho krájejte na kousky! Pro efekt na talíři pocukrujte.