Článek
Postup
01.
Nejprve nakrouhejte zelí na nudličky a rukama promačkejte v osolené studené vodě. Nechte ho v ní alespoň 10 minut, aby zkřehlo a nebylo tak štiplavé. Pokud chcete řízky podávat s rýží, dejte ji vařit.
02.
Prošlehejte všechny ingredience na omáčku. Anglickou hořčici klidně vyměňte za dijonskou. Jestli se vám do toho nechce, můžete hotovou omáčku koupit v japonských potravinách.
03.
Maso pokrájejte na 2 cm tlusté plátky. Pokud má pečeně tukový proužek, udělejte do něj asi v centimetrových vzdálenostech zářezy, aby se řízky při smažení nekroutily. Plátky z obou stran osolte a opepřete.
04.
Maso obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku, znovu v mouce a vajíčku a až poté ve strouhance. Právě díky tomu zůstane maso parádně šťavnaté. Abyste si neobalili hlavně prsty, plátek vždy napíchněte na špízovou jehlu, jde to perfektně.
05.
Smažte v centimetrové vrstvě oleje zhruba tři minuty z každé strany. Nechte chvilku okapat na boku, poté ostrým nožem pokrájejte na proužky a podávejte s připravenou omáčkou, scezeným zelím, uvařenou rýží a citronem.
Tip
Proč strouhanka panko? Je mnohem křupavější než klasická strouhanka a při smažení do sebe nenatáhne tolik tuku. Koupíte ji v orientálním koutku v supermarketech, na internetu a v japonských potravinách.
Jestli máte přece jenom radši evropštější jídla, připravte si šťavnaté holandské řízky se sýrem, křehké marinované řízky z panenky nebo zdravější krůtí řízky z trouby!