Článek
Postup
01.
Zdá se vám výčet surovin skoro nekonečný a už už chcete přípravu vzdát? Nedělejte to! Je to mnohem jednodušší, než to vypadá, a výsledek stojí za to. Vepřovou panenku potřete worcestrovou omáčkou, osolte, opepřete a nechte aspoň chvíli odležet, ideálně hodinku dvě.
02.
Troubu zapněte na 200 °C. V pánvi rozehřejte trochu oleje a panenku na něm ze všech stran opečte dohněda.
ZKUSÍTE MASOVÁ JÍDLA S TĚSTOVOU POKLIČKOU?
03.
Mezitím si nakrájejte najemno žampiony a jednu menší cibuli – té stačí opravdu kousek. Maso vyjměte z pánve, do výpeku přidejte kousek másla a žampiony s cibulí osmahněte dohněda. Pak přidejte utřený česnek, trochu tymiánu, podlijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol a všechnu přebytečnou tekutinu.
04.
Listové těsto rozložte a podle potřeby ještě trochu rozválejte a seřízněte: panenka by měla být obtočená jen jednou dokola.
MASO V TĚSTĚ JE VYNIKAJÍCÍ KOMBINACE
05.
Opečené maso potřete ze všech stran hořčicí. Na pracovní plochu položte těsně vedle sebe několik plátků slaniny a rozprostřete na ně část žampionové směsi. Na ni položte panenku, na maso rozprostřete zbytek žampionů a poklaďte ho zbylou slaninou. Slaninu utahujte spolu se spodními plátky tak, aby vznikl pravidelný váleček. Panenka je v něm obklopená žampiony a celá obalená ve slanině. Podívejte se na fotonávod, jak obalit panenku ve slanině.
06.
Váleček položte na listové těsto a panenku jím celou obalte. Konce těsta k sobě pěkně přitiskněte, aby během pečení nevytekla šťáva. Povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem a na několika místech jemně nařízněte, aby mohla odcházet pára. Pečte asi 25 minut dozlatova.
VEPŘOVÁ PANENKA JE RYCHLE HOTOVÁ A VŽDYCKY MĚKKÁ
Tip: Maso Wellington se nejčastěji podává s tradiční omáčkou z vína a estragonu: recept na béarnskou omáčku se vám hodí i při servírování vařeného chřestu či steaků.
Máte rádi panenku, ale nechce se vám balit maso do těsta? Podívejte se na recept na panenku se žampiony s houbovou omáčkou nebo vyzkoušejte vepřovou panenku plněnou klobásou.