Článek
Jednoduchý návod na vepřo knedlo zelo krok za krokem. Upéct maso je snadné, zelí nemusíte krouhat, když dáte sterilované, a knedlík? Ten s námi zvládnete jedna báseň, nebo ho jednoduše koupíte!
Postup
01.
Maso (pokud máte raději šťavnatější, použijte krkovičku) omyjte a pomocí nože odstraňte blány. Je-li kus masa velký, můžete ho nakrájet na menší kousky. Do pekáčku, v němž budete pečeni připravovat, nasypejte nahrubo pokrájenou cibuli a najemno nasekaný česnek. Maso pořádně osolte a posypejte kmínem, položte ho na cibuli a podlijte přibližně sklenicí vody. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi hodinu a tři čtvrtě. V průběhu pečení maso občas podlijte troškou vody, přelijte ho vypečenou šťávou, a pokud se na to cítíte, tak ho můžete i jednou otočit.
02.
Zatímco se maso peče, máte dost času na přípravu houskových knedlíků: Do hrníčku nalijte trochu vlažného mléka, rozmíchejte v něm cukr, rozdrobte do něj kvasnice (potřebujete půl kostky) a nechte je vzejít – trvá to zhruba 10 až 15 minut. Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, přisypejte k nim mouku, osolte a přidejte vejce, zbytek mléka a vykynutý kvásek. Vypracujte hladké těsto, které drží při sobě, podle potřeby přidávejte mléko.
03.
Hotové těsto přikryjte utěrkou a dejte ho na půl hodiny kynout na teplé místo. Z vykynutého těsta vyválejte dvě šišky (nebo víc, pokud máte menší kastrol) a vložte je do širšího hrnce do vroucí osolené vody. Nepřiklápějte! Po 10 minutách knedlíky vařečkou lehce obraťte. Pokračujte ještě 8 minut, poté je z vody vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára. Vyndat knedlík z vroucí vody může být pro nezkušeného kuchaře problém: dělá se to pomocí dvou talířů, ale ideální a také bezpečný je podběrák na knedlíky.
04.
A zatímco se vaří knedlíky, připravte si zelí. Bude to jednoduché, protože užijete sterilované zelí ze sklenice – vylijte ho do cedníku a nechte okapat. Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte ji na oleji nebo sádle zesklovatět. Přidejte k ní slaninu pokrájenou na kostičky a vše opečte dozlatova. Pak do hrnce vyklopte okapané zelí, dobře promíchejte se slaninou, podlijte trochou nálevu nebo vodou (tekutinu přilévejte jen po lžících, ať není zelí moc řídké!).
Tip: Nechcete použít nakládané zelí ze sklenice, ale hodláte postupovat pěkně od základu? Podívejte se na video, jak udělat domácí bílé zelí z hlávky.
05.
Zelí přiklopte pokličkou a na mírném ohni za občasného míchání a případně i podlévání duste 10 minut. Měkké zelí dochuťte cukrem, solí, kmínem a případně i nálevem či octem tak, aby vám vyhovovalo. Úplně nakonec vmíchejte najemno nastrouhanou syrovou oloupanou bramboru, která zelí krásně zahustí. Už jen velmi krátce povařte do zhoustnutí a je hotovo.
06.
Zahuštěné zelí přikryjte pokličkou a odstavte z ohně. Hotové maso vyndejte z výpeku a odložte stranou, můžete ho zabalit do alobalu, aby se chuťově usadilo a nevystydlo. Je-li výpek z pečeně moc řídký, je dobré ho trochu zahustit (lžící studeného másla) či redukovat (vyvařit přebytečnou tekutinu) a vytvořit hustší šťávu. Výpek lze i rozmixovat dohladka a přichutit třeba špetkou sušeného česneku. Až je výpek hotový, vybalte maso z alobalu a nakrájejte na plátky. (Pokud to moc nejde, udělejte klidně porce à la trhané maso a přelijte je výpekem.)
Tip: Podívejte se na video, jak nakrájet knedlíky na plátky nití.
Nebo vyzkoušejte špaldový fitness knedlík z hrnku či nadýchaný karlovarský knedlík. A místo hlávkového zelí můžete udělat kapustové zelí s česnekem a smetanou, případně smetanový špenát.