Článek
Postup
01.
Suroviny mějte zahřáté na pokojovou teplotu, bude se vám s nimi i lépe pracovat. Do většího hrnce nalijte vodu, postavte ho na sporák a plotýnku zapněte na nejvyšší teplotu. Na hrnec posaďte větší mísu, vklepněte do ní žloutky, přidejte vanilkový cukr a začněte ručním šlehačem pracovat rovnou na plný výkon.

Foto: Jakub Jurdič
02.
Je důležité, aby voda pod mísou byla zpočátku vlažná, jinak by vám ze žloutků vznikla ihned spíše omeleta. Se stoupající teplotou by světlá žloutková pěna měla houstnout. Když pocítíte změnu, přilijte do mísy kondenzované mléko, smetanu, plnotučné mléko a přihoďte i badyán. Vanilkový lusk rozřízněte, nožem oddělte semínka a přidejte je spolu se zbylým luskem do mísy.

Foto: Jakub Jurdič
03.
Směs teď míchejte metličkou, stále ve vodní lázni, dokud nezhoustne. Ale pozor, nesmí se vařit! Když zpozorujete, že se konzistence zhutnila, přilijte alkohol a krátce ho prohřejte.

Foto: Jakub Jurdič
04.
Pak stáhněte hrnec z plotny, mísu přendejte na prkénko a nechte asi 10 minut odstát a chladit.
05.
Koňak přežeňte přes sítko (zbavíte se případných hrudek a také lusku a badyánu) a naplňte jím lahve.

Foto: Jakub Jurdič
06.
Zavíčkujte, přesuňte do chladu a temna a nechte pár dní odpočívat. Nejlepší bude asi na Štědrý večer, s klidem vám ale vydrží třeba 3 týdny.