Článek
Postup
01.
Pečlivě vyberte uzeninu, kterou na nakládání použijete. Vodné jsou třeba telecí minipárečky, vzít ale můžete i klasické párky nebo špekáčky pokrájené na menší kousky. Vejce vložte do vroucí vody, deset minut povařte, rychle zchlaďte ledovou vodou, a jakmile trochu vychladnou, oloupejte je. Feferonky a cibule pokrájejte na plátky.
02.
K varu přiveďte ocet vodu, sůl a všechno koření, dvě minuty povařte a nechte deset minut chladnout. Kdo má rád, může pro extra říz přidat i trochu mletého chilli.
03.
Do sklenic střídavě vyskládejte cibuli, feferonky, párky, vajíčka a snítky kopru, zalijte nálevem i s kořením a případně dolijte převařenou vodou. Nechte alespoň pět dní při pokojové teplotě nebo sedm dní v lednici odležet. V chladničce vám pak vydrží dva až tři týdny.
Tip: Stejně jako u klasických utopenců ani u těchto se nemusíte přesně držet receptu: podle chuti přidávejte a ubírejte nebo je doplňte česnekem, zelí, křenem či okurkami.
Máte rádi podobná hospodská jídla, jako je tlačenka, zavináče a naložené karbanátky, nebo raději nakládáte ovoce či zeleninu? Recepty na ty zdravější i nezdravější pokrmy najdete v zavařovacím speciálu.