Hlavní obsah
3,1
(261)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zdravější verze utopenců sice zní jako naprostý oxymóron, ale když vyberete kvalitní uzeninu, doplníte ji vejci a nebudete je jíst každý den, můžete si tuhle pikantní dobrotu dát celkem bez výčitek. A prý je i skvělá na kocovinu.

10 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 sklenice
Utopenci
  • 540 g párku
  • 9 ks vejce
  • 2 ks cibule
  • 6 ks feferonek
  • 1 hrst čerstvého kopru
Nálev
  • 1,5 hrnku jablečného octa
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžička soli
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 20 kuliček pepře
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
Článek

Postup

01.

Pečlivě vyberte uzeninu, kterou na nakládání použijete. Vodné jsou třeba telecí minipárečky, vzít ale můžete i klasické párky nebo špekáčky pokrájené na menší kousky. Vejce vložte do vroucí vody, deset minut povařte, rychle zchlaďte ledovou vodou, a jakmile trochu vychladnou, oloupejte je. Feferonky a cibule pokrájejte na plátky.

02.

K varu přiveďte ocet vodu, sůl a všechno koření, dvě minuty povařte a nechte deset minut chladnout. Kdo má rád, může pro extra říz přidat i trochu mletého chilli.

03.

Do sklenic střídavě vyskládejte cibuli, feferonky, párky, vajíčka a snítky kopru, zalijte nálevem i s kořením a případně dolijte převařenou vodou. Nechte alespoň pět dní při pokojové teplotě nebo sedm dní v lednici odležet. V chladničce vám pak vydrží dva až tři týdny.

Tip: Stejně jako u klasických utopenců ani u těchto se nemusíte přesně držet receptu: podle chuti přidávejte a ubírejte nebo je doplňte česnekem, zelí, křenem či okurkami.

Máte rádi podobná hospodská jídla, jako je tlačenka, zavináče a naložené karbanátky, nebo raději nakládáte ovoce či zeleninu? Recepty na ty zdravější i nezdravější pokrmy najdete v zavařovacím speciálu

Související témata:

Načítám