Článek
Postup
01.
Mléko ohřejeme na příjemnou teplotu, nesmí pálit, zamícháme do něj lžičku cukru a lžičku mouky, přidáme kvasnice a zamícháme. Necháme kvásek na teplém místě vykynout.
02.
Do zadělávací mísy smícháme polovinu množství mouky, špetku soli, všechen cukr, přidáme žloutky. Máslo rozpustíme. Přidáme vykynutý kvásek a máslo, zamícháme a postupně přimícháváme zbylou mouku. Každá mouka saje jinak, proto přidáváme postupně, dokud nemáme jemné měkké těsto. Těsto pořádně vymícháme, měly by se na něm dělat bublinky. Dáme je bokem přikryté do teplého místa vykynout.
03.
Třešně vypeckujeme. Do misky dáme máslo s cukrem a moukou a uděláme drobenku, smícháme prsty, dokud nevznikne sypká hmota s kousky. Vykynuté těsto ještě jednou promícháme a znovu dáme vykynout. Množství těsta je cca na 1 plech. Plech vyložíme pečicím papírem a těsto na něj až do krajů namačkáme.
04.
Poklademe třešněmi a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C, dokud těsto není po krajích zlatavé.