Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tento poctivý, voňavý koláč je prostě báječný! Nevěříte? Vyzkoušejte.

50 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Těsto
  • 300 g hladké mouky
    1
  • 70 g cukru moučka
  • 180 g másla
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 1/4 lžičky soli
Karamel
  • 70 g másla
    7
  • 120 g cukru krupice
  • 120 ml smetany ke šlehání
    7
Náplň
  • 700 g měkkého tvarohu
    7
  • 3 ks vejce
    3
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 3 ks hrušek
Ořechová drobenka
  • 80 g vlašských ořechů
    8
  • 15 g másla
    7
  • 25 g třtinového cukru
  • 15 g hrubé mouky
    1
  • 1/4 lžičky skořice
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

01.

Nejprve si připravte karamel. V kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte cukr a za občasného míchání nechte zhnědnout. Přilijte smetanu – pozor, bude to prskat. Směs utvoří cucky, které je třeba rozpustit. Míchejte nad mírným plamenem tak dlouho, dokud se nerozpustí.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

02.

Nechte chladnout a pusťte se do těsta: ze surovin na korpus vypracujte hladké těsto, kterým vyložte dortovou formu. Okraje vymačkejte do výšky asi 5 cm. Vložte do lednice nebo (nejlépe) do mrazáku ztuhnout, než připravíte náplň.

03.

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

04.

Tvaroh prošlehejte s pudinkem a vejci. Přilijte karamel a pořádně promíchejte.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

05.

Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké plátky. Z lednice vyndejte formu s těstem, to poklaďte hruškami.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

06.

Zalijte tvarohovou náplní. Vložte do trouby a pečte 50 minut.

07.

Ořechy nasekejte nahrubo a rukama promačkejte s máslem, cukrem, moukou a skořicí, aby vznikla drobenka. Po 50 minutách pečení koláč posypejte a vraťte do trouby ještě na 15 minut, dokud nebude povrch pevný a nepřestane se uprostřed vlnit.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Energetická hodnota celkem pro: 27 cm průměr formy
Energie25 171,69 kJ
Bílkoviny164,08 g
Tuky331,62 g
Sacharidy579,42 g
Sůl2,37 g
SAFA150,93 g
Vláknina34,12 g
Cukry305,87 g
Související témata:

Načítám