Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Bochníku seřízněte „pokličku“ a vnitřek vydlabejte. Celý chléb položte na plech vyložený pečicím papírem a okolo rozprostřete kusy vydlabané střídky. Máslo rozpusťte, přidejte utřený česnek a nechte rozvonět. Pak ochuceným máslem potřete celý vnitřek bochníku a zbytkem pokapejte okolní střídku.
02.
Mascarpone (nebo třeba cream cheese) smíchejte s nahrubo nastrouhaným čedarem, goudou, solí, pepřem a sušenými nebo v sezoně čerstvými bylinkami podle chuti. S druhy sýrů klidně experimentuje, čím tučnější, tím obvykle lepší. Skvělý je třeba gruyère, gorgonzola nebo mozzarella na strouhání. Nakonec vmíchejte i trochu mléka a žloutky.
03.
Sýrovou směs nalijte do bochníku a pečte asi 25 minut dozlatova, dokud na sýru není zlatohnědá krusta. Ihned podávejte – v rozpuštěném sýru můžete máčet opečenou střídku nebo i další pečivo, kousky zeleniny či uzenin – napíchněte je přitom na vidličku či špejli.
Tip: Do sýrové náplně lze přidat i opečenou slaninu. Tukem, který se z ní vypekl, potřete střídku.
Máte rádi jídla v chlebu, ať už jde o roztavený sýr, nebo třeba guláš?