Hlavní obsah
3,3
(18)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Neobvyklá večeře, pohoštění na karetní dýchánek s přáteli nebo zajímavá svačinka pro děti... Důvod, proč si udělat sýrové fondue, se vždycky najde. Příprava je velmi jednoduchá a úspěch je zaručen!

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 bochník kváskového chleba
  • 75 g másla
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 3 lžíce mascarpone
  • 70 g vyzrálého čedaru
  • 70 g goudy
  • 100 ml mléka
  • 2 ks žloutků
  • 1,5 lžičky sušených bylinek
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Bochníku seřízněte „pokličku“ a vnitřek vydlabejte. Celý chléb položte na plech vyložený pečicím papírem a okolo rozprostřete kusy vydlabané střídky. Máslo rozpusťte, přidejte utřený česnek a nechte rozvonět. Pak ochuceným máslem potřete celý vnitřek bochníku a zbytkem pokapejte okolní střídku.

02.

Mascarpone (nebo třeba cream cheese) smíchejte s nahrubo nastrouhaným čedarem, goudou, solí, pepřem a sušenými nebo v sezoně čerstvými bylinkami podle chuti. S druhy sýrů klidně experimentuje, čím tučnější, tím obvykle lepší. Skvělý je třeba gruyère, gorgonzola nebo mozzarella na strouhání. Nakonec vmíchejte i trochu mléka a žloutky.

03.

Sýrovou směs nalijte do bochníku a pečte asi 25 minut dozlatova, dokud na sýru není zlatohnědá krusta. Ihned podávejte – v rozpuštěném sýru můžete máčet opečenou střídku nebo i další pečivo, kousky zeleniny či uzenin – napíchněte je přitom na vidličku či špejli.

Tip: Do sýrové náplně lze přidat i opečenou slaninu. Tukem, který se z ní vypekl, potřete střídku.

Máte rádi jídla v chlebu, ať už jde o roztavený sýr, nebo třeba guláš?

Energetická hodnota celkem - 6 porcí
Energie14 097,95 kJ
Bílkoviny108,59 g
Tuky164,74 g
Sacharidy342,79 g
Sůl13,38 g
SAFA91,85 g
Vláknina37,89 g
Cukry21,47 g
Související témata:
Fondy Evropské unie

Načítám