Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Naše verze je poněkud poctivější než tradiční gruzínská, ale trochou másla a vajec se ještě nic nezkazilo. Místo jejich sýru sulguni můžete použít samozřejmě i nějaký u nás dostupnější – já jsem dala 200 gramů balkánu a dvě mozzarelly, ale zkusit můžete i fetu, brynzu nebo kombinaci s eidamem.

Na chačapuri nic dalšího nepotřebujeteFoto: Jakub Jurdič
02.
Do velké mísy prosejte mouku, udělejte do ní důlek a rozdrobte do něj droždí. Posypejte ho cukrem a zalijte asi třetinou teplého mléka. Tuto část promíchejte a nechte v teple asi deset minut vzejít. Když jsou na povrchu bublinky, přidejte vajíčka.

Kvásek připravte klidně přímo v míse s moukouFoto: Jakub Jurdič
03.
Osolte a vmíchejte rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Hněťte rukama, až vznikne hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. Na to dobře funguje lehce vyhřátá a vypnutá trouba.

Rukama vše zpracujte na hladké těstoFoto: Jakub Jurdič
04.
Mezitím si připravte náplň: sýry nastrouhejte, přidejte bylinky a dobře propracujte. Někdo přidává i kousky másla. Jako náplň ale můžete použít i orestované mleté maso s cibulí nebo rozmačkané ochucené fazole.

K sýrům můžete přidat i čerstvé bylinky, jako je estragon, petržel, pažitka či libečekFoto: Jakub Jurdič
05.
Vykynuté těsto rozdělte na polovinu, udělejte z něj kuličku a na pomoučeném vále lehce rozválejte. Rozložte na něj polovinu sýru jako na snímku tak, aby vám zbyly okraje, které půjdou přehnout do středu.

Polovinu vykynutého těsta rozválejte, rozložte na ni polovinu náplně a okraje přehněte dovnitřFoto: Jakub Jurdič
06.
Těsto ze stran uzavřete jako měšec, střed dobře spojte a nejdřív rukama a poté válečkem zploštěte na jedno- až dvoucentimetrovou placku. Nebojte se, těsto je pružné a netrhá se. To stejné proveďte s druhou polovinou těsta.

Vytvořte něco jako měšec a těsto uprostřed dobře spojte. Rukama a válečkem poté znovu rozválejte na tenkou plackuFoto: Jakub Jurdič
07.
Placky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, několikrát propíchejte vidličkou, aby z nich unikal vzduch, potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 15 minut při 250 °C dozlatova.

Před pečením placku propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vajíčkemFoto: Jakub Jurdič
08.
Ihned po vytažení z trouby placky potřete trochou másla, aby zůstaly měkké. Podávejte teplé nebo studené jen tak, případně jako přílohu k salátům (klasický gruzínský je z cibule, rajčat a okurky) nebo hustým polévkám.

Když placky ihned po upečení potřete trochou másla, zůstanou pěkně měkkéFoto: Jakub Jurdič

Vidíte, že na chačapuri není nic těžkého a jde to i bez medvěda!Foto: Jakub Jurdič
Líbí se vám jednoduchý gruzínský recept? Naučte se i jejich plněné masové knedlíčky kinkali nebo do této nádherné země rovnou vyrazte!