Článek
Postup:
01.
Použijte kýtu z jelena, kance či daňka (nebo samozřejmě hovězí).

Taky nesnášíte, když vám ke knedlíkům dojde omáčka? S tímto receptem vám to nehrozí!Foto: Eva Malúšová
02.
Maso odblaňte a po vláknu našpikujte proužky zamrazeného špeku (díky zamrazení bude držet tvar). Svažte provázkem do válečků a ze všech stran zprudka opečte na rozpáleném sádle.

Proužky špeku zamrazte, maso se vám tak bude lépe špikovatFoto: Eva Malúšová
03.
Mezitím si očistěte a na kostičky pokrájejte všechnu zeleninu. Maso vyndejte z hrnce. Do výpeku vhoďte pokrájený zbylý špek a cibuli, po chvíli přihoďte kořenovou zeleninu, pořádně osolte a restujte dozlatova.

Maso dejte stranou a ve výpeku opečte zbylý špek a zeleninuFoto: Eva Malúšová
04.
Do hrnce vraťte maso, vmíchejte hořčici, ve hmoždíři najemno rozdrcené koření (jen bobkové listy nechte vcelku) a litr vody a na plotně nebo v troubě při 180 °C poduste asi 2 hodiny do změknutí. Nebo s vodou počkejte do druhého dne a orestované maso nechte v zelenině s kořením nejprve 12–24 hodin odpočinout.

Abyste pak z omáčky nemuseli lovit kuličky koření, rozdrťte ho v hmoždířiFoto: Eva Malúšová
05.
Mezitím se pusťte do knedlíků.

Ke zvěřině si připravte variaci na karlovarský knedlík – s brusinkami, petrželí a restovanou cibulkouFoto: Eva Malúšová
06.
Rohlíky pokrájejte na kostky (pokud jsou čerstvé, nechte je nejprve na vzduchu nebo v troubě chvíli oschnout), přidejte nasekané brusinky a pokropte mlékem rozkvedlaným se žloutky, solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým květem. Nechte 10 minut nabobtnat. Poté vmíchejte na másle orestovanou cibulku, nasekanou petržel a z bílků ušlehaný sníh.

Tento knedlík je vskutku hodobožová záležitost!Foto: Eva Malúšová
07.
Těsto nechte dalších 5 minut odpočinout. Pak z něj přímo na potravinářské fólii utvořte 2 šišky a každou zvlášť zabalte jako bonbon, po stranách udělejte uzlíky a 25 minut vařte ve vroucí vodě. Během vaření šišky sem tam otočte. Ihned po uvaření propíchejte vidličkou, aby unikla pára.

Šišky tvarujte přímo ve fólii, ve které budete knedlíky vařitFoto: Eva Malúšová
08.
Teď už nezbývá než z omáčky vyndat maso a bobkové listy, tyčovým mixérem ji rozmixovat dohladka, zjemnit smetanou a dochutit trochou citronové šťávy.

Poctivky můžou omáčku i propasírovat, díky tomu bude mít trošku mozaikovou strukturu se znatelnými kousky zeleniny. Tyčový mixér vám naopak pomůže získat omáčku dokonale hladkou. Foto: Eva Malúšová
09.
Maso pokrájejte proti vláknu a podávejte s knedlíky, omáčkou a skrojkem citronu.

Jelení kýta na smetaně, poctivá zeleninová omáčka a vláčný brusinkový knedlík – dokonalá kombinace na víkendFoto: Eva Malúšová
V jaké úpravě máte nejraději zvěřinu?