Článek
Postup
01.
Želatinu (nejlepší je želatina na vaječnou tlačenku a aspiky) nechte 10 minut nabobtnat v 500 ml tekutiny. Chuťově je nejlepší vývar dochucený trochou láku z okurek. Ale pokud chcete mít aspik úplně čirý, použijte jen osolenou a trochu okyselenou vodu, ve které případně vyvařte divoké koření. Nicméně je vám asi jasné, že to bude na úkor chuti.
02.
Mezitím si připravte rolky: vždy 2 plátky šunky položte přes sebe, potřete čtvrtinou žervé ochuceného čerstvě nastrouhaným křenem a zamotejte. Použít můžete i křenové pomazánkové máslo. Všechny 4 závitky vyskládejte do malého pekáčku vyloženého potravinovou folií tak, aby mezi nimi bylo max. 1,5 cm místa - na větší formu by vám aspik nemusel stačit.
03.
Nabobtnalou želatinu zahřejte, aby se rozpustila (nesmí se ale vařit!) a opatrně nalijte na rolky tak, aby nebyly úplně ponořené. Nechte v chladu téměř zatuhnout.
04.
Mezitím si připravte zbytek: pokrájejte vajíčka, okurku a papriku. Já dala čerstvou, ale ještě tradičnější bude nakládaná kapie. Když aspik trochu zatuhne, jednotlivé ozdoby namočte do zbývající želatiny a položte na závitky. Nechte opět téměř zatuhnout a poté přelijte zbytkem.
05.
Když je želatina dokonale tuhá, ostrým nožem namoženým do horké vody krájejte na jednotlivé porce.
Tip: Aspik se na závitky vrství postupně, aby vám ozdoby neuplavaly. Pokud by vám mezitím zatuhl i ten v hrnci, můžete ho opatrně na mírném plameni znovu rozpustit.
A verdikt? Křenové závitky samy o sobě byly skvělé (obzvláště dobré by byly z domácí šunky), želatina nás rozdělila na dva tábory. Použijte kvalitní vývar nebo alespoň domácí vegetu, na chuti to bude hodně poznat!