Hlavní obsah
3,7
(26)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Cheesecake je velice oblíbený dezert, proto je nejvyšší čas ochutnat jeho slanou verzi! Se špenátem, semínky a zakysanou smetanou se bude hodit nejen jako originální večeře, ale i nápadité pohoštění pro návštěvy, případně jako sváteční dort pro ty, kdo nemají rádi sladké.

20 min.
Příprava
1 hod., 25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 21 cm
Korpus
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 20 g parmazánu
  • 120 g pohankové mouky
  • 80 g másla
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 100 g baby špenátu
  • 200 ml zakysané smetany
  • 500 g ricotty
  • 2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 3 ks vejce
  • 2 špetky soli
Navíc
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce piniových semínek
  • 2 g másla
Článek

Postup

01.

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a boky vytřete máslem. Slunečnicová semínka s parmezánem rozmixujte najemno. Do mixéru přisypejte pohankovou mouku, špetku soli a na kostičky pokrájené máslo. Mixujte, dokud se nezačnou tvořit hrudky. Vzniklou směs rovnoměrně rozprostřete na dno dortové formy a umačkejte. Korpus vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut předpékejte.

02.

Připravte si náplň. Špenát rozmixujte se zakysanou smetanou pokud možno do hladké směsi. Smíchejte ji s ricottou, tymiánem, česnekem a solí. Až nakonec zlehka vmíchejte rozšlehaná vejce. Směs už dále nešlehejte – vzduch by mohl způsobit, že by cheesecake praskl.

03.

Náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby ztlumené na 170 °C. Pečte 75 minut. Nechte zcela zchladnout a poté vyjměte z rámu formy.

04.

Piniová semínka nasucho opečte na pánvi a rozdrťte. Pak je promíchejte s najemno nakrájenou pažitkou a olejem a touto směsí cheesecake lehce ozdobně přelijte.

Špenát můžete využít i do sladkých receptů! Vyzkoušejte mechové špenátové muffiny s krémem z mascarpone anebo sladký zelený dort se špenátem lesní mech.

Načítám