Článek
Postup
01.
Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a boky vytřete máslem. Slunečnicová semínka s parmezánem rozmixujte najemno. Do mixéru přisypejte pohankovou mouku, špetku soli a na kostičky pokrájené máslo. Mixujte, dokud se nezačnou tvořit hrudky. Vzniklou směs rovnoměrně rozprostřete na dno dortové formy a umačkejte. Korpus vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut předpékejte.
02.
Připravte si náplň. Špenát rozmixujte se zakysanou smetanou pokud možno do hladké směsi. Smíchejte ji s ricottou, tymiánem, česnekem a solí. Až nakonec zlehka vmíchejte rozšlehaná vejce. Směs už dále nešlehejte – vzduch by mohl způsobit, že by cheesecake praskl.
03.
Náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby ztlumené na 170 °C. Pečte 75 minut. Nechte zcela zchladnout a poté vyjměte z rámu formy.
04.
Piniová semínka nasucho opečte na pánvi a rozdrťte. Pak je promíchejte s najemno nakrájenou pažitkou a olejem a touto směsí cheesecake lehce ozdobně přelijte.
Špenát můžete využít i do sladkých receptů! Vyzkoušejte mechové špenátové muffiny s krémem z mascarpone anebo sladký zelený dort se špenátem lesní mech.