Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Řezníci prominou, ale svíčkovou prostě nazýváme jak onu část hovězího, tak omáčku, která se k ní tradičně podává. A protože by tahle dobrota z kořenové zeleniny a smetany neměla zůstávat jen nedělní záležitostí , máme pro vás tip na její zrychlenou verzi se šťavnatou sekanou. Vše připravíte v jednom pekáči a ještě vám zbude čas na domácí karlovarský knedlík!

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Sekaná
  • 800 g míchaného mletého masa
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks rohlíku
    1
  • 6 lžic mléka
    7
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
    10
  • 5 g soli a pepře
Omáčka
  • 2 sáčky kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
    9
  • 2 listy bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 5 g soli a pepře
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 180 ml smetany na vaření 12%
    7
Karlovarský knedlík
  • 4 ks rohlíku
    1
  • 2 ks vejce
    3
  • 100 ml mléka
    7
  • 2 lžíce másla
    7
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka muškátového květu
  • 50 g hrubé mouky
    1
  • 1 hrst kořenové petržele
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Jednu velkou na jemno pokrájenou cibuli opečte na troše oleje. Tento krok můžete vynechat, ale ochudíte se tak na chuti. Rohlík (nebo 2 plátky toustového chleba či hrst strouhanky) nakrájejte na kostičky a pokropte mlékem.

02.

Maso (mix vepřového a hovězího) smíchejte s vejcem, cibulkou, rohlíkem, tymiánem, paprikou, hořčicí, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Vytvarujte 2 šišky a do každé zapíchněte 2 párátka nebo špejle, aby lépe držely tvar.

03.

Do pekáče dejte povolenou zeleninu (nebo nasekané 2 mrkve, 2 petržele a 1/2 bulvy celeru), bobkový list a nové koření a osolte a opepřete. Přidejte šišky masa, podlijte trochou vody, přiklopte a pečte 30 minut při 180 °C. Odklopte a pečte dalších asi 20 minut dozlatova.

Foto: Autorka

Sekaná je parádně šťavnatá a dobrá i jen sama o sobě, ale doplněná o zeleninovou omáčku a nadýchaný knedlík už nemá konkurenciFoto: Autorka

04.

Maso pak odložte stranou, vyndejte koření a rozmixujte nebo propasírujte zeleninu. Zřeďte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a případně dosolte či trochu doslaďte.

05.

Pokud chcete rodině obzvláště dopřát, připravte mezitím karlovarský knedlík. Na kostičky pokrájené rohlíky nechte trochu oschnout v troubě (nebo je pokrájejte ráno či den předem). Žloutky rozšlehejte s mlékem, solí, špetkou muškátu, moukou a rozpuštěným máslem a nalijte na pečivo.

06.

Vmíchejte nasekanou petržel a opatrně zapracujte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Hmotu rozdělte na 2 pláty potravinářské fólie, zabalte jako bonbon (mrkněte na podrobný foto recept na karlovarský knedlík), zauzlíkujte po stranách a dejte do velkého hrnce s vroucí vodou na 25 minut vařit. V polovině šišky otočte.

Foto: Autorka

Z uvedeného množství vyrobíte 2 menší masové šišky a hravě nakrmíte 6 hladových krkůFoto: Autorka

07.

Ihned po uvaření knedlíky několikrát propíchejte vidličkou, aby unikla pára, a ve fólii je nechte až do chvíle, než je budete krájet. Podávejte s omáčkou, plátky sekané a podle chuti skrojkem citronu či brusinkovou zavařeninou.

Načítám