Hlavní obsah
2,9
(404)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Řezníci prominou, ale svíčkovou prostě nazýváme jak onu část hovězího, tak omáčku, která se k ní tradičně podává. A protože by tahle dobrota z kořenové zeleniny a smetany neměla zůstávat jen nedělní záležitostí , máme pro vás tip na její zrychlenou verzi se šťavnatou sekanou. Vše připravíte v jednom pekáči a ještě vám zbude čas na domácí karlovarský knedlík!

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Sekaná
  • 800 g míchaného mletého masa
  • 1 ks vejce
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks rohlíku
  • 6 lžic mléka
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 5 g soli a pepře
Omáčka
  • 2 sáčky kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 2 listy bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 5 g soli a pepře
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 180 ml smetany na vaření 12%
Karlovarský knedlík
  • 4 ks rohlíku
  • 2 ks vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka muškátového květu
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 hrst kořenové petržele
Článek

Postup

01.

Jednu velkou na jemno pokrájenou cibuli opečte na troše oleje. Tento krok můžete vynechat, ale ochudíte se tak na chuti. Rohlík (nebo 2 plátky toustového chleba či hrst strouhanky) nakrájejte na kostičky a pokropte mlékem.

02.

Maso (mix vepřového a hovězího) smíchejte s vejcem, cibulkou, rohlíkem, tymiánem, paprikou, hořčicí, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Vytvarujte 2 šišky a do každé zapíchněte 2 párátka nebo špejle, aby lépe držely tvar.

03.

Do pekáče dejte povolenou zeleninu (nebo nasekané 2 mrkve, 2 petržele a 1/2 bulvy celeru), bobkový list a nové koření a osolte a opepřete. Přidejte šišky masa, podlijte trochou vody, přiklopte a pečte 30 minut při 180 °C. Odklopte a pečte dalších asi 20 minut dozlatova.

Foto: Autorka

Sekaná je parádně šťavnatá a dobrá i jen sama o sobě, ale doplněná o zeleninovou omáčku a nadýchaný knedlík už nemá konkurenciFoto: Autorka

04.

Maso pak odložte stranou, vyndejte koření a rozmixujte nebo propasírujte zeleninu. Zřeďte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a případně dosolte či trochu doslaďte.

05.

Pokud chcete rodině obzvláště dopřát, připravte mezitím karlovarský knedlík. Na kostičky pokrájené rohlíky nechte trochu oschnout v troubě (nebo je pokrájejte ráno či den předem). Žloutky rozšlehejte s mlékem, solí, špetkou muškátu, moukou a rozpuštěným máslem a nalijte na pečivo.

06.

Vmíchejte nasekanou petržel a opatrně zapracujte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Hmotu rozdělte na 2 pláty potravinářské fólie, zabalte jako bonbon (mrkněte na podrobný foto recept na karlovarský knedlík), zauzlíkujte po stranách a dejte do velkého hrnce s vroucí vodou na 25 minut vařit. V polovině šišky otočte.

Foto: Autorka

Z uvedeného množství vyrobíte 2 menší masové šišky a hravě nakrmíte 6 hladových krkůFoto: Autorka

07.

Ihned po uvaření knedlíky několikrát propíchejte vidličkou, aby unikla pára, a ve fólii je nechte až do chvíle, než je budete krájet. Podávejte s omáčkou, plátky sekané a podle chuti skrojkem citronu či brusinkovou zavařeninou.

Načítám