Článek
Postup
01.
Jednu velkou na jemno pokrájenou cibuli opečte na troše oleje. Tento krok můžete vynechat, ale ochudíte se tak na chuti. Rohlík (nebo 2 plátky toustového chleba či hrst strouhanky) nakrájejte na kostičky a pokropte mlékem.
02.
Maso (mix vepřového a hovězího) smíchejte s vejcem, cibulkou, rohlíkem, tymiánem, paprikou, hořčicí, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Vytvarujte 2 šišky a do každé zapíchněte 2 párátka nebo špejle, aby lépe držely tvar.
03.
Do pekáče dejte povolenou zeleninu (nebo nasekané 2 mrkve, 2 petržele a 1/2 bulvy celeru), bobkový list a nové koření a osolte a opepřete. Přidejte šišky masa, podlijte trochou vody, přiklopte a pečte 30 minut při 180 °C. Odklopte a pečte dalších asi 20 minut dozlatova.
04.
Maso pak odložte stranou, vyndejte koření a rozmixujte nebo propasírujte zeleninu. Zřeďte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a případně dosolte či trochu doslaďte.
05.
Pokud chcete rodině obzvláště dopřát, připravte mezitím karlovarský knedlík. Na kostičky pokrájené rohlíky nechte trochu oschnout v troubě (nebo je pokrájejte ráno či den předem). Žloutky rozšlehejte s mlékem, solí, špetkou muškátu, moukou a rozpuštěným máslem a nalijte na pečivo.
06.
Vmíchejte nasekanou petržel a opatrně zapracujte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Hmotu rozdělte na 2 pláty potravinářské fólie, zabalte jako bonbon (mrkněte na podrobný foto recept na karlovarský knedlík), zauzlíkujte po stranách a dejte do velkého hrnce s vroucí vodou na 25 minut vařit. V polovině šišky otočte.
07.
Ihned po uvaření knedlíky několikrát propíchejte vidličkou, aby unikla pára, a ve fólii je nechte až do chvíle, než je budete krájet. Podávejte s omáčkou, plátky sekané a podle chuti skrojkem citronu či brusinkovou zavařeninou.
Určitě i vy máte svou oblíbenou variantu. Je to spíš klasická svíčková (tahle je podle šéfkuchaře), nebo dietní svíčková bez masa a s bezlepkovým knedlíkem?