Článek
Postup
01.
Pařížskou šlehačku je třeba připravit den předem. Použijte pouze směs smetany a čokolády, šlehačka je pak pevná. Šlehačku přiveďte k varu a přidejte k ní čokoládu. Pak už stačí jen metličkou míchat, dokud se čokoláda nerozpustí. Smetana musí nejprve zchladnout při pokojové teplotě, poté ji přesuňte na noc odpočívat do lednice.
02.
A teď už na dort! Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Celá vejce rozklepněte do kovové misky, přidejte cukr, misku položte přes větší hrnec s vodou a vejce mírně zahřejte, přibližně na teplotu o něco vyšší, než je těla. Díky tomu nebudou chladná a lépe vám půjdou vyšlehat. Neustále míchejte, aby se vejce nesrazila! Misku sundejte z lázně a vyšlehejte vše do světlé pěny – na nejvyšší otáčky, nejlépe i několik minut. Nezpomemeňte přidat vodu!
03.
Poté do základu už jen zlehka vmíchejte mouku promíchanou s kakaem (tu můžete pro jistotu přesít), olej a vytvořte jemné tmavé těsto. Dortovou formu vyložte pečicím papírem (nebo obalte cukrářský ráfek tak, jak vidíte na fotkách) a těsto do ní nalijte. Ve chvíli, kdy vložíte dort do trouby, stáhněte teplotu na 160 stupňů a korpus pečte asi 20 minut. Troubu rozhodně dříve neotevírejte, jinak vám korpus spadne.
04.
Mezitím, co bude chladnout, svařte cukr s vodou na sirup. V zásadě jde jen o to vše promíchat v kastrůlku a přivést k varu. Když bude sirup hotový, potřete jím pomocí mašlovačky upečený korpus. Nebude suchý a sirup mu naopak přidá na vláčnosti.
05.
Dort zavřete zpět do formy nebo ráfku a dokonale vychlazenou šlehačku vyšlehejte na nejvyšší otáčky. Když je tuhá, rozprostřete ji po dortu a urovnejte plochou stěrkou. Dort teď musí opět minimálně na hodinu do lednice, a poté ještě asi na 15 minut do mrazáku, aby povrch ztuhnul a dala se po něm rozetřít poleva.
06.
Tu snadno připravíte tak, že v kastrůlku ohřejete smetanu, a když se začne vařit, přelijete jí nalámanou čokoládu připravenou vedle v misce. Polevu promíchejte a nechte ji zchladnout tak, že bude tekutá, ale ne teplá. Když jste s konzistencí spokojeni, vyndejte podchlazený dort z mrazáku a polevu po něm pomocí plochého nože rozetřete. Tahle poleva sice nebude při řezu křupat, ale zato ji lze bez problému krájet. A pak honem s dortem zpátky do lednice, aby poleva ztuhla.