Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte korpus. Prosátou mouku se špetkou soli spojte s na kostičky pokrájeným máslem. Po zapracování přidejte rozšlehané vejce s mlékem. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Poté ho vyválejte a pomocí válečku přeneste do máslem vymazané a moukou vysypané formy.
02.
Těsto prsty zatlačte do formy – mělo by dosahovat až k jejímu vrchnímu okraji. Dno těsta propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatěžkejte fazolemi. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 15 minut. Po vychladnutí odstraňte fazole i s pečicím papírem.
03.
Zatímco se korpus peče, připravte si náplň. Česnek oloupejte a celé stroužky dejte do malého hrnce, přelijte vodou a přiveďte k varu. Vařte asi tři minuty, poté sceďte, česnek nechte okapat a hrnec vytřete dosucha.
04.
Okapaný česnek vraťte do hrnce, přelijte olivovým olejem a na silném ohni asi tři minuty opékejte. Poté přilijte ocet a 200 ml vody. Přiveďte k varu a vařte přibližně deset minut. Přidejte cukr, lístky čerstvého tymiánu, osolte a opepřete. Vařte dalších asi deset minut, dokud se většina tekutiny neodpaří a nevznikne tmavá zkaramelizovaná šťáva.
Krok 5: Mozzarellu a goudu nastrouhejte nahrubo a předpečený korpus jimi rovnoměrně posypte. (Trochu nastrouhané goudy si nechte stranou na závěrečné posypání.) Pak přidejte česnek a přelijte tmavou šťávou.
05.
Vejce a obě smetany ušlehejte a nalijte na koláč tak, aby byly stroužky česneku stále vidět. Posypte zbývajícím sýrem, lehce opepřete a pečte ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 40 minut do zezlátnutí. Po dopečení ozdobte koláč snítkami tymiánu.
Vyzkoušejte také skvělou krémovou polévku z pečeného česneku!