Článek
Postup
01.
Základem úspěchu je mít vajíčka ohřátá na pokojovou teplotu a řádně předehřátou troubu. Tu proto zapněte na 180 stupňů a pusťte se do díla. Je to vážně jednoduché! Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte ve vysoké míse do tuha, pomůže vám s tím i špetka soli nebo lžíce studené vody. Do sněhu pak postupně zašlehejte cukr, jeden žloutek po druhém a nakonec i polohrubou mouku. Hotové těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Pečte asi 12 minut. Když se těsto na krajích začne samo odlupovat od papíru, je hotovo.
02.
Čistou utěrku posypte cukrem krupice, upečený plát na ni překlopte a opatrně sloupněte pečicí papír. Pak roládu opatrně zaviňte a nechte úplně vychladnout. Mezitím si nachystejte krém.
03.
Čokoládu rozpusťte v parní lázni nebo mikrovlnce (zejména v té dávejte pozor, abyste čokoládu nespálili) a smíchejte ji se zakysanou smetanou a třemi lžícemi borůvkové marmelády. Vychladlou roládu opatrně rozviňte, namažte ji krémem a srolujte zpět – tentokrát už bez utěrky :-). Roládu dejte ztuhnout asi na hodinu do lednice, aby krém při krájení nevytékal, a před podáváním ji zlehka pocukrujte moučkovým cukrem.