Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Legendární francouzský moučník s netradičně znějícím jménem „baba“ možná už znáte ve verzi máčené v rumu. Zkuste limoncello – a uvidíte, že zachutná i těm, kteří typické vůni karibského rumu nepřivykli.

2 hod., 30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 porcí
  • 250 g hladké mouky
  • 4 ks vejce
  • 15 g droždí
  • 120 g másla
  • 50 ml mléka
  • 30 g cukru krupice
Na vymazání
  • 1 lžíce másla
Nálev
  • 3 hrnky cukru krupice
  • 2 hrnky vody
  • 3 ks citronu
  • 2 hrnky limoncella
Článek

Postup

01.

Kvasnice rozmíchejte ve vlažném mléce, máslo rozpusťte a nechte trochu zchladnout. Mouku smíchejte s cukrem, přidejte vejce, máslo a kvasnice a vařečkou nebo rukama vypracujte jednolité těsto. Mísu překryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 1,5 hodiny kynout. Správně vykynuté těsto má zhruba dvojnásobný objem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Vykynuté těsto propracujte. Nemějte přitom obavy, když skoro všechen nabytý objem zase ztratí – právě tak je to správně. Připraveným těstem naplňte máslem vymazaný plech na muffiny nebo jiné podobné formičky (baba má jít především do výšky) a nechte ještě asi 30 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů. Nakynuté baby vložte do trouby a pečte 10 minut, pak teplotu stáhněte na 180 stupňů a pečte dalších 10 minut.

03.

Mezitím si připravte nálev. V hrnci svařte vodu, šťávu z citronů, vymačkané slupky od bio citronů a cukr. Když se na povrchu začne tvořit lehká pěna a tekutina začne mít konzistenci sirupu, přidejte limoncello, nechte přejít varem a odstavte z plamene.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Do horké lázně namočte upečené baby, aby se nacucaly, a nechte je vychladnout.

Zbyl vám likér? Vyzkoušejte recept na nepečené tiramisu limoncello bez vajec a bez kávy.

Načítám