Článek
Postup
01.
Začněte přípravou těsta. Povolené máslo dejte spolu se žloutkem, cukrem a hladkou moukou do mísy nebo na pracovní plochu a rukama vypracujte hladké jednolité těsto. To zabalte do většího kousku potravinové fólie (později na ní můžete těsto vyválet) a nechte asi 20 minut odpočinout v ledničce.
02.
Mezitím zapněte troubu na 175 stupňů Celsia a připravte si hrušky. Ty oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké podélné plátky. Pokud máte hrušky větší, koláč bude vypadat o to lépe. Odpočaté těsto vyválejte (ideálně na zmiňované potravinové fólii, bude se vám lépe přenášet do koláčové formy) na plát tenký asi 3 milimetry, urovnejte ho do formy a propíchejte ho vidličkou.
03.
Na dno koláče naskládejte vedle sebe dokola plátky hrušek tak, jak to vidíte na fotkách. Pak ovoce pokapejte rozpuštěným máslem, posypte třtinovým cukrem a dejte na 40 minut péct do trouby.
04.
Než se upeče, připravte si karamelovou omáčku. Na pánvi nasucho rozpusťte cukr do zlatohněda a postupně do něj přilévejte za stálého míchání smetanu, jedině tak bude omáčka hladká. Pak ji nechte vychladnout.
05.
Meruňkový džem zahřejte v mikrovlnce (bude se lépe roztírat), smíchejte s rumem nebo pálenkou a upečený koláč jím potřete. Troubu roztopte na 200 stupňů (nebo přepněte na program gril) a koláč do ní ještě na 5–8 minut vložte, aby se džem zapekl do hrušek. Pozor ale, gril je někdy pěkně rychlý a koláč spálí, takže ho radši celou dobu hlídejte! :-)
Hotový koláč podávejte pokapaný karamelovou omáčkou. Neodoláte!