Článek
Postup
01.
Vajíčka vyndejte z lednice a nechte je zahřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 150 stupňů Celsia, aby byla ve chvíli, kdy do ní budete dávat bezé pláty, vyhřátá. Dva plechy vyložte pečicím papírem, na který si obyčejnou tužkou nakreslete celkem čtyři kruhy o průměru 22 centimetrů.
02.
Vajíčka oddělte na žloutky a bílky – dnes budeme potřebovat jen druhé jmenované. K bílkům přidejte lžičku škrobu a špetku soli a vyšlehejte z nich sníh, do kterého postupně zašlehejte cukr, až vznikne dokonale tuhá a jasně bílá hmota. Do té nakonec opatrně vmíchejte namleté mandle. Bezé rozdělte na 4 stejně velké části a ty rovnoměrně rozetřete na předkreslené kruhy.
03.
Plechy vložte klidně zároveň do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Po uplynutí doby pečení troubu pootevřete a bezé v ní nechte vychladnout.
04.
Mezitím si připravte šlehačkový krém – vychlazenou šlehačku vyšlehejte dotuha a až na závěr do ní vmíchejte nastrouhanou limetkovou kůru a vymačkanou limetkovou šťávu. Čokoládu rozpusťte nebo nastrouhejte a začněte vrstvit: dospodu přijde plát bezé, na něj čtvrtina šlehačky a pár „cákanců“ nebo lžic strouhané čokolády. Postup ještě třikrát opakujte – úplně navrch přijde poslední čtvrtina limetkové šlehačky.
05.
Nakonec na dort poskládejte připravené ovoce, dozdobte zbytkem čokolády a nechte ztuhnout v lednici. Dobrou chuť!
A jaký koláč máte u vás doma nejraději vy?