Článek
Postup
01.
Uvařte brambory ve slupce a nechte vychladnout. Na masovém mlýnku umelte škvarky najemno.
02.
Z mléka oddělte 5–6 lžic, zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte v teple vzejít kvásek.
03.
Promíchejte mouku se solí (množství soli volte podle toho, jak slané máte škvarky), přidejte olej, žloutek, zbytek mléka a vzešlý kvásek a vypracujte pružné a poddajné těsto.
04.
Vyklopte těsto na vál posypaný hladkou moukou, těsto také lehce poprašte moukou, a nechte kynout přiklopené mísou asi 20 minut. Zatímco těsto kyne, rozpusťte sádlo.
05.
Nakynuté těsto rozválejte na výšku asi 1 cm, snažte se přitom vytvarovat obdélník. Těsto bohatě potřete rozpuštěným sádlem a na povrch nastrouhejte na jemném struhadle jednu bramboru. Těsto před sebou si pomyslně svisle rozdělte na třetiny. Levou třetinu překlopte přes prostřední, pravou také překlopte na střed. Máte před sebou užší obdélník ze tří vrstev těsta. Ten si pomyslně rozdělte na třetiny vodorovně – nejdřív překlopte přes střed vrchní část a poté i tu spodní. Vznikne vám vyšší kvádr z devíti vrstev těsta. Přiklopte ho mísou a nechte znovu kynout asi 20 minut. Poté vál lehce poprašte hladkou moukou, těsto opatrně rozválejte na obdélník, pomažte sádlem, nastrouhejte na povrch druhou bramboru a zopakujte skládání – dodržte při tom předchozí postup. Opět nechte pod mísou nakynout 20 minut.
06.
Těsto znovu rozválejte na obdélník a tentokrát ho bohatě pomažte mletými škvarky. Naposledy zopakujte skládání a nechte kynout ještě 15–20 minut.
07.
V misce rozšlehejte vejce na potírání a předehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto rozválejte na výšku asi 2 cm. Na povrchu vytvořte ostrým nožem (já používám kráječ na pizzu) hustý mřížkový vzor. Kulatou formičkou vykrajujte těsně vedle sebe jednotlivé pagáče a přeneste je na plech. Zbytky těsta se nesnažte znovu zpracovat, dejte je k pagáčům tak, jak jsou, strhne se o ně bitva.
08.
Pagáče potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte asi 15–20 minut dorůžova. Nenechte je příliš vysušit. Nejlepší jsou čerstvé.
Máte v repertoáru nějaké další škvarkové dobroty? Podělte se s námi!