Článek
Postup
01.
Máslo nakrájejte na kostičky a nechte chvíli povolit.
02.
Do mísy robota prosejte oba druhy mouky (použijte jemně mletou žitnou mouku) a cukr, přidejte špetku soli, perníkové koření, mletý zázvor, najemno nastrouhanou kůru z poloviny citronu, prášek do pečiva, vejce, med, mléko, rum a změklé máslo a vypracujte hladké a pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu, ale klidně i do druhého dne. Znáte recept na domácí perníkové koření?
03.
Připravte náplň: v misce dobře rozmíchejte povidla se lžící rumu a nahrubo nasekejte ořechy.
04.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pracovní plochu poprašte trochou mouky a odleželé těsto rozválejte do tvaru obdélníku asi 0,5 cm vysokého. Těsto potřete povidlovou náplní tak, aby kousek delší strany zůstal čistý. Celou plochu posypejte nasekanými ořechy a poprašte mletou skořicí (nebo perníkovým kořením). Z delší strany opatrně zaviňte do rolády, konce zahněte dospod a přimáčkněte.
05.
Hotovou roládu přeneste spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení a celý povrch potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby a pečte asi 40 až 45 minut. Smíchejte rozpuštěné máslo s rumem a po upečení směsí štědře potřete celý závin.
06.
Nechte zchladnout, případně poprašte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené na úhledné řezy. Sakrajda je výborná hned po upečení, ale i po odležení.
Tip
Těsto můžete rozdělit na poloviny a upéct dvě menší rolády. Povrch lze před pečením posypat ještě hrstí sekaných ořechů.
Perník se používá i k ochucení slaných jídel. Vyzkoušejte poctivou rajskou omáčku anebo kančí maso s perníkovou omáčkou.