Článek
Do moučníku přidejte nastrouhané nebo nasekané vlašské ořechy, záleží jen na vás, jak moc chcete cítit jejich strukturu. A nemusíte použít jen vlašáky – vyberte ořechy, jaké máte nejraději.
Postup
01.
Troubu předehřejte na 180 °C, plech vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte papírem na pečení.
02.
Do velké mísy vložte máslo nakrájené na kostičky a nechte chvíli povolit. Poté přidejte cukr a prošlehejte do krémové konzistence. Postupně zašlehejte také vejce, mléko a prosáté kakao.
03.
Do mísy přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva a stěrkou ji zapracujte do těsta. Nakonec přisypejte mleté ořechy (je jen na vás, jaký druh zvolíte) a dobře je zamíchejte.
04.
Hustší těsto rozetřete na připravený plech a pečte 30–35 minut, až povrch zezlátne a zapíchnutá špejle vyjde suchá.
05.
Zatímco se těsto peče, připravte rumový sirup: do malého rendlíku vlijte vodu, přidejte cukr a rum a na mírném plamenu za stálého míchání krátce povařte, až se cukr rozpustí.
Tip: Alkohol během vaření vyprchá a v sirupu zůstane jenom rumová příchuť, nemusíte se proto bát nabídnout koláč dětem. Chcete se alkoholu úplně vyhnout? Svařte cukr s černým čajem, kouskem citrusové kůry, hřebíčkem a skořicí (pak už to nebudou rumové řezy, koláč bude ale také velmi chutný). Když naopak chystáte pohoštění pro bujarou sešlost, rum nalijte až do povařeného a částečně zchladlého sirupu.
06.
Upečený koláč lžící štědře pokapejte rumovým sirupem a nechte vsáknout a vychladnout. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Do rendlíku dejte všechny ingredience, pomalu zahřívejte a vymíchejte do hladké hmoty. Rovnoměrně nalijte na koláč, nechte zaschnout a vychladlý moučník nakrájejte na menší kostky či řezy.
Také patříte mezi milovníky moučníků na plech? Pokud ano, musíte zkusit větrníky na plech nebo krtkův dort na plech.