Hlavní obsah
3,1
(462)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Výborný koláč na plech chutná a voní po rumu, ořechy v těstě příjemně křupou a vláčnost mu dodává jemná čokoládová poleva. Tak proč ho nezkusit? Navíc je rychlý a jednoduchý.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Těsto
  • 150 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 4 ks vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • 200 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 140 g ořechů
Na rumový sirup
  • 80 ml vody
  • 80 g cukru krupice
  • 1 panák rumu
Na čokoládovou polevu
  • 100 ml mléka
  • 40 g cukru krupice
  • 80 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce másla
Článek

Do moučníku přidejte nastrouhané nebo nasekané vlašské ořechy, záleží jen na vás, jak moc chcete cítit jejich strukturu. A nemusíte použít jen vlašáky – vyberte ořechy, jaké máte nejraději.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 °C, plech vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte papírem na pečení.

02.

Do velké mísy vložte máslo nakrájené na kostičky a nechte chvíli povolit. Poté přidejte cukr a prošlehejte do krémové konzistence. Postupně zašlehejte také vejce, mléko a prosáté kakao.

03.

Do mísy přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva a stěrkou ji zapracujte do těsta. Nakonec přisypejte mleté ořechy (je jen na vás, jaký druh zvolíte) a dobře je zamíchejte.

04.

Hustší těsto rozetřete na připravený plech a pečte 30–35 minut, až povrch zezlátne a zapíchnutá špejle vyjde suchá.

05.

Zatímco se těsto peče, připravte rumový sirup: do malého rendlíku vlijte vodu, přidejte cukr a rum a na mírném plamenu za stálého míchání krátce povařte, až se cukr rozpustí.

Tip: Alkohol během vaření vyprchá a v sirupu zůstane jenom rumová příchuť, nemusíte se proto bát nabídnout koláč dětem. Chcete se alkoholu úplně vyhnout? Svařte cukr s černým čajem, kouskem citrusové kůry, hřebíčkem a skořicí (pak už to nebudou rumové řezy, koláč bude ale také velmi chutný). Když naopak chystáte pohoštění pro bujarou sešlost, rum nalijte až do povařeného a částečně zchladlého sirupu.

06.

Upečený koláč lžící štědře pokapejte rumovým sirupem a nechte vsáknout a vychladnout. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Do rendlíku dejte všechny ingredience, pomalu zahřívejte a vymíchejte do hladké hmoty. Rovnoměrně nalijte na koláč, nechte zaschnout a vychladlý moučník nakrájejte na menší kostky či řezy.

Také patříte mezi milovníky moučníků na plech? Pokud ano, musíte zkusit větrníky na plech nebo krtkův dort na plech.

Načítám