Hlavní obsah
3,3
(174)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Upečte si chutný a originální zákusek v podobě snadných makových řezů z piškotového těsta. Kombinace nadýchaného korpusu, čerstvého mletého máku, bílé čokolády, mascarpone a povidel je skvělá a neskutečně vláčná.

50 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 ks vejce
Na dohotovení
  • 500 g mascarpone
  • 100 g bílé čokolády
  • 5 lžic máku
  • 5 lžic švestkových povidel
Článek

Hledáte jednoduchý recept na rychlé luxusní řezy? Upečte piškotový korpus, potřete ho povidly a jednoduchým krémem: k mascarpone a bílé čokoládě vmíchejte mletý mák a máte vyhráno. Lahodný dezert je na světě.

Postup

01.

Do mísy vyklepněte žloutky a přidejte cukr. Šlehejte, až vznikne světlá a nadýchaná pěna. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

02.

Do žloutkové směsi zamíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Prošlehejte a pak do těsta opatrně zapracujte sníh.

03.

Hotové těsto naneste na plech vyložený pečicím papírem. Lehce ho rozetřete a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 25 až 30 minut.

04.

Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Mascarpone dejte do misky, přidejte k němu rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte. Nakonec do krému vmíchejte mák. 

05.

Vychladlý korpus potřete povidly. Na ně pak naneste po částech makový krém a opatrně rozetřete. Koláč nechte dvě hodinky v chladu a poté krájejte na řezy.

Tip: Jednotlivé řezy můžete ozdobit čokoládovou polevou, tuhou šlehačkou nebo třeba ozdobně nakrájeným kouskem ovoce.

Energetická hodnota celkem - 1 plech 20 × 30 cm
Energie20 672,88 kJ
Bílkoviny59,94 g
Tuky347,64 g
Sacharidy390,57 g
Sůl1,15 g
SAFA170,86 g
Vláknina18,44 g
Cukry269,13 g

Načítám