Článek
Postup
01.
Maso očistěte, pokrájejte na kousky velikosti sousta a smíchejte s vajíčkem, sójovou omáčkou, škrobem a vínem. Tradičně se dává rýžové, ale nic nezkazíte ani sherry nebo bílým vínem. Nechte odležet, než si připravíte zeleninu.
02.
Česnek, zázvor a chilli (čerstvé či sušené, množství dle chuti) najemno nasekejte a jarní cibulku pokrájejte na šikmá kolečka. Pro odlehčení můžete přidat i další zeleninu: bok čoj, mrkev a papriku, ale hodí se i brokolice, cibule, pórek, lusky nebo třeba žampiony. Zeleninu taktéž pokrájejte.
03.
Nyní ve woku nebo velké pánvi rozpalte dostatek oleje (prima je přidat trochu arašídového nebo sezamového) a kuře na něm opravdu hodně zprudka opečte, aby se zatáhlo. Děrovanou lžící ho vyndejte stranou.
04.
Pokud nedáváte zeleninu, přeskočte k dalšímu kroku, jestli ano, zprudka ji na výpeku z masa opečte také.
05.
Mezitím si v 250ml hrnku smíchejte škrob, sójovou omáčku, ocet, cukr nebo med (tradičně se dává mnohem více, ale množství klidně upravte), pořádnou dávku čerstvě mletého bílého pepře a tolik vody, aby byl hrnek plný.
06.
Když je zelenina na skus, přidejte jarní cibulku, česnek, chilli a zázvor, minutu či dvě restujte a do pánve vraťte maso.
07.
Zalijte připravenou omáčkou, několik minut provařte do zhoustnutí a vmíchejte hrst arašídů a své oblíbené nudle: čínské vaječné, špagety nebo jako já domácí nudle biang biang. Prohřejte a podávejte posypané sezamem, jarní cibulkou nebo dalšími arašídy.
Tip: Jídlo je variabilní a funguje i s krůtou či vepřovým (to je ale lepší naložit až den předem) a zeleninou, jakou máte zrovna po ruce. Místo nudlí servírujte klidně s rýží.
Co vaříte, když chcete do 20 minut stihnout celé jídlo i s přílohou a zeleninou? Já nedám dopustit na kari z červené čočky, vajíčka na všechny způsoby a kuře na víně s orzem.