Článek
Postup
01.
Mražené třešně nechte chvíli povolit a okapat na sítku (použít můžete i kompotované třešně, ale také je nechte dobře okapat). Troubu předehřejte na 180 °C, pekáček dobře vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Video: Jak snadno a rychle vypeckovat třešně?
02.
Do velké mísy rozklepněte celá vejce, přidejte špetku soli, cukr a šlehejte, až hmota výrazně nabude a zesvětlá. Poté tenkým praménkem přidávejte olej a mléko a také je dobře zašlehejte. (Jako odměrku použijte hrnek s objemem 250 ml.)
Tip: Pokud se vám zdá, že je cukru příliš, uberte čtvrt hrnku a nahraďte ho mákem. Bublanina s celým hrnkem cukru ale chutná právě tak, jak ji znáte z dětství, a rozhodně není přeslazená.
OVOCNÉ KOLÁČE SE NIKDY NEPŘEJEDÍ
03.
Přidejte citronovou kůru, do mísy prosejte mouku, přidejte mletý mák a kypřící prášek a už jenom krátce pomalu prošlehejte.
04.
Těsto vlijte do připravené formy, nahusto poklaďte okapanými třešněmi a dejte péct. Pečte asi 25 až 30 minut, až začne povrch jemně zlátnout a špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.
Tip: Okapané třešně velmi zlehka obalte v hladké mouce, při pečení se nepropadnou na dno pekáčku. Nepřežeňte to ale s jejím množstvím: mražené třešně jsou vlhké a rády ji na sebe nabalí až příliš. Nejlépe vám to půjde, když je rozložíte do jedné vrstvy a zlehka poprášíte přes jemné sítko.
MÁK A OVOCE JE SKVĚLÁ DVOJKA A NADĚLÁ VELKOU PARÁDU
05.
Hotový koláč nechte chvíli zchladnout, zlehka poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Také vás vždy pobaví, když cizinci s nedůvěrou hledí na bohatě plněnou makovou buchtu a obávají se, že je to nelegální droga? Přitom je dobrý mák jedna z nejzdravějších potravin, které si můžete dopřát! Jak poznáte pančovaný či zkažený mák?