Hlavní obsah
3,1
(222)
Foto: Tomáš Rubín, Shutterstock.com

Foto: Tomáš Rubín, Shutterstock.com

Pomalu začínají kvést třešně a to je pro mě vždy signál, že je potřeba zlikvidovat i poslední zbytky jejich mražených plodů z loňska. Podobnou bublaninu připravujeme v sezoně často: stačí jedna mísa, hrneček jako odměrka a deset minut času. Jak rychle je hotová, tak rychle se obvykle i sní. Tentokrát je vylepšená trochou mletého máku.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 35 × 25
  • 2 hrnky mražených třešní
  • 3 ks vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku máku
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 1 kousek másla
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Mražené třešně nechte chvíli povolit a okapat na sítku (použít můžete i kompotované třešně, ale také je nechte dobře okapat). Troubu předehřejte na 180 °C, pekáček dobře vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Video: Jak snadno a rychle vypeckovat třešně? 

02.

Do velké mísy rozklepněte celá vejce, přidejte špetku soli, cukr a šlehejte, až hmota výrazně nabude a zesvětlá. Poté tenkým praménkem přidávejte olej a mléko a také je dobře zašlehejte. (Jako odměrku použijte hrnek s objemem 250 ml.)

Tip: Pokud se vám zdá, že je cukru příliš, uberte čtvrt hrnku a nahraďte ho mákem. Bublanina s celým hrnkem cukru ale chutná právě tak, jak ji znáte z dětství, a rozhodně není přeslazená.

03.

Přidejte citronovou kůru, do mísy prosejte mouku, přidejte mletý mák a kypřící prášek a už jenom krátce pomalu prošlehejte.

04.

Těsto vlijte do připravené formy, nahusto poklaďte okapanými třešněmi a dejte péct. Pečte asi 25 až 30 minut, až začne povrch jemně zlátnout a špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.

Tip: Okapané třešně velmi zlehka obalte v hladké mouce, při pečení se nepropadnou na dno pekáčku. Nepřežeňte to ale s jejím množstvím: mražené třešně jsou vlhké a rády ji na sebe nabalí až příliš. Nejlépe vám to půjde, když je rozložíte do jedné vrstvy a zlehka poprášíte přes jemné sítko.

05.

Hotový koláč nechte chvíli zchladnout, zlehka poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Také vás vždy pobaví, když cizinci s nedůvěrou hledí na bohatě plněnou makovou buchtu a obávají se, že je to nelegální droga? Přitom je dobrý mák jedna z nejzdravějších potravin, které si můžete dopřát! Jak poznáte pančovaný či zkažený mák?

Související témata:

Načítám