Článek
Postup
01.
Umelte najemno vepřovou plec a slaninu. Místo slaniny můžete použít kousek hřbetního sádla nebo tučný bok. Vyložte formu na biskupský chlebíček plátky anglické slaniny tak, aby byla celá pokrytá a plátky se částečně překrývaly.
02.
Dobře promíchejte strouhanku, smetanu a vajíčka. Přidejte sůl, koření, najemno nasekanou petrželku a tymián a nechte chvíli odstát.
03.
Očistěte játra, nahrubo nasekejte cibuli a česnek a všechno společně rozmixujte. Ve velké míse dobře promíchejte mleté maso, strouhankovou a játrovou směs. Nakonec vmíchejte hrst pistácií a naplňte formu. Vršek paštiky také pokryjte plátky anglické slaniny.
04.
Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Z papíru na pečení vystřihněte obdélník o trochu větší, než je vrch formy, a paštiku přikryjte. Vrchní část formy ještě pokryjte alobalem a dobře utěsněte. Paštiku vložte do většího hrnce s víkem (můžete ji něčím podložit – já používám bambusové špízy) a kolem nalijte vroucí vodu tak, aby sahala přibližně do poloviny formy. Přikryjte a pečte dvě hodiny.
05.
Po dvou hodinách vyjměte formu z vodní lázně – povrch bude nafouknutý. Odolejte pokušení zkoumat výsledek, povrch rovnoměrně zatižte prkénkem (můžete na něj postavit i dvě plné plechovky) a nechte vychladnout. Zhruba po dvou hodinách se povrch srovná. Z pevnějšího kartonu vystřihněte obdélník velký tak, aby vyplnil otvor na formě. Z paštiky odstraňte alobal a paštiku znovu zatižte: položte na ni karton a přidejte zátěž – plechovku nebo i čistý větší kámen – a nechte v lednici do druhého dne. Tímhle postupem docílíte, že paštika bude pevná a kompaktní a bude mít krásný tvar.
06.
Před podáváním formu s paštikou ponořte na pár sekund do horké vody – tenhle krok nevynechejte, abyste v poslední chvíli dílo neponičili. Paštiku vyklopte a podávejte nakrájenou na plátky s kyselými okurkami, hořčicí a cibulí nebo se lžící brusinkového džemu.
Tipy: Kvůli dvěma lžičkám paštikového koření nemusíte kupovat celý balíček – namíchejte si svoje vlastní. Já míchám 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček černého pepře, 5 hřebíčků, muškátový květ i oříšek a zázvor. Pevné koření mixuji starým mlýnkem na kafe, použít lze i hmoždíř, směs ale poté prosejte přes husté sítko.
Pistácie můžete vyměnit za mandle nebo hrst sušených brusinek.
Děláváte domácí paštiku, nebo dáváte přednost kupované?