Hlavní obsah
3,6
(89)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Křupavá slanina, rozteklý sýr, listové těsto a navrch ještě trochu zkaramelizovaného třtinového cukru?! Hádáte správně, tento recept není z oboru zdravá strava, zato je to skvělé silvestrovské občerstvení. Upečte si snadné rozmarýnové tyčinky a jako dip k namáčení k nim rozpečte camembert.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Na tyčky
  • 1 balení listového těsta
  • 1 ks vejce
  • 100 g čedaru
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 6 plátků slaniny
  • 1 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička soli
Na sýrový dip
  • 1 ks camembertu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 špetka chilli
Článek

Postup

01.

Těsto rozbalte, celé potřete rozšlehaným vejcem, posypejte pálivou paprikou, nasekaným rozmarýnem (nejlepší je čerstvý) a nastrouhaným sýrem. Válečkem sýr do těsta trochu přitlačte.

02.

Plát přehněte napůl a rozřežte na 12 asi 1,5 cm širokých proužků. Na každý položte půl plátku slaniny, opatrně zatočte, zlehka potřete zbylým vajíčkem a posypejte hnědým cukrem (tím nešetřete) a troškou soli. Já dělám půlku tyčinek bez slaniny, aby si mohli dát i vegetariáni.

03.

Pečte 10 až 15 minut při 180 °C dozlatova.

Foto: Eva Malúšová

Perfektní silvestrovské pohoštění: rozmanité chutě, barvy i tvaryFoto: Eva Malúšová

04.

Před podáváním tyčinek vybalte camembert z papíru, vraťte ho do dřevěné krabičky, povrch nařízněte do mřížky, pokapejte olejem, do zářezů zapíchněte snítky rozmarýnu (přidat můžete i plátky česneku), posypejte chilli a zapečte, aby kůrka zezlátla a vnitřek se roztekl. Tyčinky si pak do sýru namáčejte jako do dipu.

Jestli je na vás tahle kombinace trochu moc, zkuste i 3 recepty na Silvestr zdravěji a bez lepku!

Energetická hodnota celkem - 12 kusů
Energie10 088,05 kJ
Bílkoviny94,14 g
Tuky175,85 g
Sacharidy114,62 g
Sůl15,57 g
SAFA91,77 g
Vláknina3,01 g
Cukry24,98 g

Načítám