Hlavní obsah
3,0
(206)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Španělské ptáčky miluje snad každý, ne vždy je ale čas anebo chuť zavinout úhledné roládky. Místo toho si je můžete připravit jako „ptáčkovou omáčku“. Je rychlejší a jednodušší a na její přípravu se hodí i levnější hovězí maso. Rozbalenou verzi rozhodně ocení i děti.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 3 ks cibule
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 700 g hovězího krku
  • 75 g uzeného špeku
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 ks vejce
  • 2 ks kyselých okurek
  • 3 nožičky párku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

I když jsou rozlítané ptáčky notoricky známá klasika, můžete je i tak trochu „vyšperkovat“. Postačí před dovařením do omáčky přilít na závěr trochu smetany a rázem máte krémovější konzistenci.

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na oleji. Když zesklovatí, přidejte hladkou mouku a připravte jíšku. Pak kdo ní vložte kostičky špeku a na kostky nakrájené maso. Zprudka orestujte, aby se zatáhlo.

02.

Přidejte sůl, pepř, hořčici a zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořené, ale hladina byla jen těsně nad ním. Takto za občasného promíchání duste asi 70 minut.

03.

Mezitím uvařte vejce natvrdo, nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na kousky. Stejně tak pokrájejte kyselou okurku, párek nakrájejte na kolečka.

04.

Když je maso téměř měkké, přidejte všechny připravené ingredience a nechte je v omáčce prohřát a pustit chuť. Ideální příloha je dušená rýže, někdo má raději knedlíky.

Načítám