Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Vepřové plátky naklepejte paličkou. Na místech, kde je po obvodu blána, maso lehce nařízněte, aby se při smažení nekroutilo. Použít můžete osvědčenou krkovici, případně sušší kotletu, hodí se ale i kuřecí stehenní řízky.
02.
Maso z obou stran osolte a opepřete. Přidat můžete i špetku drceného kmínu. Na pánvi začněte rozehřívat zhruba 1 cm vysokou vrstvu oleje. Maso obalte nejdřív ve strouhance, pak v prošlehaném vejci a hned vkládejte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran dozlatova.
SVÁTEČNÍ ŘÍZKOVÁNÍ
03.
Mezitím cibuli nakrájejte na půlkolečka. Osmažené řízky odkládejte bokem do připraveného pekáče. Na oleji pak lehce osmahněte i cibuli.
04.
Osmaženou cibuli přendejte do pekáče k řízkům, přidejte na plátky pokrájený česnek, podlijte vývarem (v nejhorším horkou vodou) a vložte na 30 minut zapéct do trouby.
ŘÍZKOVÉ VARIACE
05.
Hotové maso podávejte s cibulí a přelité výpekem. Jako příloha se hodí brambory a případně i lehký zeleninový nebo okurkový salát.
Vepřové maso si kromě cibule perfektně rozumí i s jablky. Dejte si vepřové dušené na jablečném moštu nebo játra s jablky na víně.