Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Masové kuličky s lahodnou smetanovou omáčkou podávané s brusinkami jistě dobře znáte. Stejně dobře se dají připravit i v zapečené variantě a jsou stejně výborné, možná ještě lepší!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
masové kuličky
  • 1 lžička másla
    7
  • 1 ks menší cibule
  • 400 g mletého krůtího masa
  • 1,5 ks rohlíku
    1
  • 50 ml mléka
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Zapékací omáčka
  • 1,5 lžíce másla
    7
  • 1,5 lžíce hladké mouky
    1
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 100 ml 30% smetany ke šlehání
    7
  • 1 lžička dijonské hořčice
    10
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 3 lžíce brusinkové zavařeniny
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Chcete kuličky ještě šťavnatější? Zkuste do masové směsi přidat trochu nastrouhané cukety nebo lžíci zakysané smetany.

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na pánvi na másle. Bílé pečivo nakrájejte na malé kostičky a zalijte je mlékem.

02.

Nyní smíchejte maso s pečivem v mléce. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor, sůl, pepř a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté). Tuto masovou směs nechte v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.

03.

Pak z této směsi vytvarujte mokrýma rukama kuličky o velikosti golfového míčku (menší nedoporučuji, pečením by ztratily šťavnatost). Vyskládejte na plech s pečicím papírem a dejte je předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 15 minut.

04.

Mezitím si připravte zapékací omáčku. V hrnci rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tuto zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 5 minut. Nakonec do omáčky nalijte smetanu ke šlehání, přidejte sůl a muškátový oříšek pikantní hořčici a nechte vše znovu provařit.

05.

Polovinu omáčky vlijte do zapékací mísy. Do ní dejte předpečené masové kuličky a zalijte je zbytkem omáčky. Teplotu v troubě zvyšte na 190 °C a pečte asi 15 minut.

06.

Hotové masové kuličky posypte nasekanou petrželkou a podávejte s brusinkami a bramborovou přílohou.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 792,79 kJ
Bílkoviny28,58 g
Tuky23,78 g
Sacharidy22,74 g
Sůl1,79 g
SAFA11,29 g
Vláknina2,03 g
Cukry4,55 g

Načítám