Článek
Vánočka je výzvou i pro ostřílené pekařky. Kynuté těsto, zamotané do složitého copu z šesti pramenů, dokáže otestovat jak trpělivost, tak zručnost, a proto se hodí mít osvědčený postup. K úspěšnému výsledku využijte recept podle známého cukráře Josefa Maršálka, který se o něj podělil na youtuberském kanálu Čas na TE.BE s herečkou Terezou Bebarovou. Nemusíte se obávat, jde o základní recept, který Maršálek vylepšil podle vyzkoušených tipů svých babiček.
Postup
01.
Do mísy robota dejte mléko, celá vejce, rozdrobené droždí, cukr krupici, vanilkový cukr, muškátový oříšek, mletý anýz, sůl, citronovou kůru a nakonec mouku. Vše spolu krátce promíchejte. Následně přilijte rum a máslo. Těsto nechte v robotu hníst asi 12 minut. Jakmile se nelepí, přidejte rozinky a společně promíchejte několik vteřin. Vzniklé těsto přendejte do čisté mísy, zakryjte vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte kynout. V teple těsto kyne asi 1 hodinu, v chladu pomaleji.
02.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, lehce ho poprašte moukou a rozdělte na 6 stejných dílků. Každý dílek zatočte do ruličky a pak teprve rozválejte do pramene o délce asi 30 cm. Všechny prameny na jednom konci spojte a upleťte vánočku. Nakonec začátek a konec pletence přimáčkněte k pracovní ploše a zatočte naspod.
03.
Vánočku položte na plech vyložený pečicím papírem, postříkejte vodou, aby neoschla, a nechte kynout asi 30 minut, než zdvojnásobí svůj objem. Nakynutou vánočku potřete celým rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Troubu rozehřejte na 200 °C. V momentě, kdy vánočku dáte do trouby, teplotu snižte na 160 °C a pečte asi 30 minut.