Hlavní obsah
3,7
(81)
Foto: Josef Maršálek

Foto: Josef Maršálek

Přijde vám linecké cukroví občas trochu nudné a přemýšlíte, čím ho ozvláštnit? Možná zvolit nějakou netradiční marmeládu nebo ho namočit do čokolády? Zkuste ho letos vylepšit mandlemi podle receptu věhlasného cukráře Josefa Maršálka, a vyšperkovat ho tak k dokonalosti.

30 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 kusů
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 175 g másla
  • 30 g mandlové mouky
  • 90 g cukru moučka
  • 1 g soli
  • 1 lžíce kůry z citronu
  • 1 ks vejce
Na dokončení
  • 200 g marmelády
  • 100 g sekaných mandlí
  • 1 ks bílku
Článek

Máte rádi recepty podle Josefa Maršálka? Tak to nemůžete přehlédnout jeho dokonalou vánočku.

Postup

01.

Z mouky, citronové kůry, soli, mandlí, cukru a studeného másla udělejte drobenku a rychle do ní přimíchejte vejce. Vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladničce nejméně 30 minut odpočinout.

02.

Těsto poté rozválejte na lehce pomoučněném válu na tloušťku asi 3 mm a vykrojte požadované tvary. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a do poloviny z nich udělejte uprostřed malý otvor.

03.

Bílek rozšlehejte vidličkou a pomocí mašlovačky jím potřete cukroví s dírkou uprostřed a poté posypejte nahrubo sekanými mandlemi.

04.

Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte při 170 °C dozlatova. Po vychladnutí k sobě slepte marmeládou vždy jeden kousek s dírkou a jeden celý. Skladujte v dobře uzavíratelné dóze na suchém chladném místě.

Vše o Vánocích

Vrchol českých Vánoc připadá na Štědrý den 24. prosince, kterému předchází období adventu. V kruhu rodinném trávíme i prvnídruhý svátek vánoční. Máte vánoční dárky? Upečte si vánoční cukroví a připravte štědrovečerní večeři podle našich receptů. Víte, jak uplést vánočku?

Recepty na cukroví

Jak na štědrovečerní menu

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie678,09 kJ
Bílkoviny2,95 g
Tuky8,83 g
Sacharidy17,49 g
Sůl0,06 g
SAFA3,17 g
Vláknina1,08 g
Cukry8,44 g

Načítám