Článek
Postup
01.
Na korpusy prosejte do mísy mouku, moučkový cukr a špetku soli, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a suroviny ještě promíchejte metličkou.
02.
Do mísy nakrájejte studené máslo a konečky prstů ho rychle zapracujte do moučné směsi. Až bude připomínat žmolenku, přidejte žloutky a ty už celou rukou zapracujte do těsta. Těsto se začne rychle spojovat. Když se spojí do kompaktní hmoty, dál už ho příliš nehněťte, malé nezapracované vločky másla nevadí. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, klidně ale i do druhého dne.
03.
Na krém přiveďte smetanu téměř k varu. Až začnou ke hladině stoupat malé bublinky, odstavte ji, přidejte čokoládu nalámanou na menší kousky (nebo čokoládové pecky) a nechte minutku v klidu postát. Poté lžičkou vymíchejte hladkou lesklou čokoládovou ganache a nechte ji pořádně vychladit (ideálně přes noc v lednici)
Tip: Do náplně použijte 60–70% čokoládu. Víceprocentní má pro většinu lidí příliš silnou a hořkou chuť.
04.
Předehřejte troubu na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na sílu asi 0,5 cm, nejlíp vám to půjde mezi dvěma papíry na pečení. Kulatou formičkou s vlnovkovým okrajem vykrájejte kolečka. Ta musí mít stejný průměr, jako má nahoře formička na košíček. Vykrojeným kolečkem pak košíčky opatrně vyložte, dno ještě propíchněte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě asi 12–14 minut, až začnou okraje lehce zlátnout. Nechte vychladnout.
Tip: Košíčky z vykrájených koleček mají všude stejnou vrstvu těsta, hezký vlnitý okraj a vypadají jako od profesionála, výroba je ale trochu pracnější. Odpočinuté těsto můžete do formiček vmáčknout i rukama, snažte se ale také udělat vrstvu těsta stejně silnou a nezapomeňte dno propíchnout vidličkou.
05.
Vychlazená ganache mezitím hezky zhoustla. Vyndejte ji z lednice a nechte na chvíli povolit. Poté prošlehejte ruční metličkou, přeložte do cukrářského sáčku a ozdobně nastříkejte do košíčků.
Tip: Na dno košíčku můžete kápnout trochu hruškové marmelády, s čokoládou ladí dokonale.
06.
Košíčky můžete (ale nemusíte, skvělé jsou i tak) přelít čokoládovou polevou. Nechte je pořádně vychladit a mezitím si ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s kakaovým máslem. Košíčky do ní opatrně namáčejte dnem vzhůru, nechte okapat a vychladit.
Tip: Košíčky můžete dozdobit podle své fantazie: já někdy používám barevný marcipán a malé vykrajovátko na cesmínu.
Také si na Silvestra rádi dopřejete lahůdkové a pikantní utopence? Nejvyšší čas je naložit!