Hlavní obsah
4,5
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Jak vznikl zvláštní název „sloní žrádlo“, netušíme, ale rozhodně víme, že tato retro pomazánka vás nadchne. Není z žádných nóbl surovin, ale tak už to u retro receptů bývá.

10 min.
Příprava
3 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
na rozvar:
  • 3 lžíce kečupu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
na pomazánku:
  • 400 g měkkého salámu
  • 1 ks vajec natvrdo
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 ks nakládaných okurek
  • 150 g majonézy
Článek

Pomazánka sloní žrádlo je dost pikantní, proto ji raději nedávejte dětem. Často se s ní můžete setkat na chlebíčkách v lahůdkách a také si ji můžete koupit pod názvem ševcovská pomazánka nebo pochoutka.

Postup

01.

Nejprve si v malém hrnci svařte ocet, olej, kečup, hořčici, chilli, worcestrovou omáčku a cukr. Vše se musí spojit. Pak nechte tuto směs zcela zchladnout, dosolte ji a opepřete.

02.

Měkký salám umelte nebo nastrouhejte. Přidejte nadrobno nakrájené uvařené vejce, světlou část jarních cibulek a kyselé okurky.

03.

Nyní všechno promíchejte v míse s vychladlým rozvarem a majonézou. Na závěr pomazánku dochuťte dle chuti solí a pepřem.

04.

Pomazánku nechte uležet v lednici a poté podávejte s pečivem nebo na jednohubkách či chlebíčkách.

Energetická hodnota celkem - 1 misku
Energie12 267,38 kJ
Bílkoviny52,72 g
Tuky285,24 g
Sacharidy43,9 g
Sůl14,65 g
SAFA60,6 g
Vláknina2,87 g
Cukry32,98 g

Načítám