Hlavní obsah
4,1
(9)
Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Blumy bývají často spojované s mákem, ale co takhle je spřátelit s tvarohem? Uvidíte, že krémovou chuť si zamilujete a už nebudete chtít jinak! Lahodný recept, který je zakončen netradiční drobenkou, se bude také skvěle hodit, až dozrají švestky nebo hrušky.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 26 cm
Na těsto
  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 1 ks žloutků
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 700 g blum
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 ks vejce
  • 60 g cukru moučka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
Na skořicovo-rumovou drobenku
  • 80 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 40 g třtinového cukru
Článek

Dozrávající blumy svým příchodem hlásí, že se léto přehouplo do druhé poloviny. Ale ta nemusí být o nic méně sladká než ta první. Může být provoněná skořicí a trochou rumu. Aby ale zas až moc nepřipomínala podzim, nesmí chybět něco svěžího a k tomu tvaroh poslouží skvěle. Tvarohový koláč s blumami a netradiční drobenkou je prostě všechno to, co by mělo léto ve svém finále přinést.

Postup

01.

Nejprve si udělejte křehké těsto. V míse promíchejte mouku s cukrem, skořicí a solí. Přidejte na malé kousky nakrájené chladné máslo, žloutky a zakysanou smetanu. Vše rychle propracujte, aby vznikla hladká hmota, ale máslo moc nepovolilo.

02.

Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 2 hodiny rozležet v ledničce. Poté ho rozválejte a vložte do formy s vyšším okrajem tak, aby vyplňovalo dno i okraje.

03.

Pokračujte tvarohovou náplní. Blumy rozpulte a vypeckujte. V míse smíchejte tvaroh s vejci, moučkovým cukrem, mletou skořicí a vanilkovým pudinkem.

04.

Náplň přendejte na rozválené těsto ve formě a rovnoměrně rozetřete. Na ni rozložte blumy řezem nahoru, díky tomu nepustí do tvarohu tolik šťávy a náplň při pečení lépe ztuhne.

05.

Na závěr připravte drobenku. V misce prsty smíchejte a promněte mouku, máslo, rum, skořici a cukr, dokud nevznikne drobenková směs. Rum raději přidávejte postupně, aby drobenka nebyla moc řídká. Hotovou drobenkou posypejte vršek moučníku.

06.

Koláč dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C s horkovzduchem. Pečte asi 40 minut, dokud náplň neztuhne a drobenka není zlatavá. Tvarohový koláč s blumami servírujte až po vychladnutí.

Tip: Pokud nemáte troubu s horkovzduchem, pečte prvních 15 minut na 180 °C a poté zvyšte teplotu na 190 °C.

Z tohoto receptu vám zbydou dva bílky. Můžete si z nich udělat nejdietnější pizzu na světě. | Nemáte rádi křehké těsto? Udělejte si vynikající kynuté tvarohové koláče na plech s ovocem a drobenkou.

Načítám