Článek
Dozrávající blumy svým příchodem hlásí, že se léto přehouplo do druhé poloviny. Ale ta nemusí být o nic méně sladká než ta první. Může být provoněná skořicí a trochou rumu. Aby ale zas až moc nepřipomínala podzim, nesmí chybět něco svěžího a k tomu tvaroh poslouží skvěle. Tvarohový koláč s blumami a netradiční drobenkou je prostě všechno to, co by mělo léto ve svém finále přinést.
Postup
01.
Nejprve si udělejte křehké těsto. V míse promíchejte mouku s cukrem, skořicí a solí. Přidejte na malé kousky nakrájené chladné máslo, žloutky a zakysanou smetanu. Vše rychle propracujte, aby vznikla hladká hmota, ale máslo moc nepovolilo.
Tip: Recept na univerzální křehké těsto bez vajec
02.
Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 2 hodiny rozležet v ledničce. Poté ho rozválejte a vložte do formy s vyšším okrajem tak, aby vyplňovalo dno i okraje.
03.
Pokračujte tvarohovou náplní. Blumy rozpulte a vypeckujte. V míse smíchejte tvaroh s vejci, moučkovým cukrem, mletou skořicí a vanilkovým pudinkem.
04.
Náplň přendejte na rozválené těsto ve formě a rovnoměrně rozetřete. Na ni rozložte blumy řezem nahoru, díky tomu nepustí do tvarohu tolik šťávy a náplň při pečení lépe ztuhne.
05.
Na závěr připravte drobenku. V misce prsty smíchejte a promněte mouku, máslo, rum, skořici a cukr, dokud nevznikne drobenková směs. Rum raději přidávejte postupně, aby drobenka nebyla moc řídká. Hotovou drobenkou posypejte vršek moučníku.
Videonávod: Jak udělat nejlepší drobenku na koláč?
06.
Koláč dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C s horkovzduchem. Pečte asi 40 minut, dokud náplň neztuhne a drobenka není zlatavá. Tvarohový koláč s blumami servírujte až po vychladnutí.
Tip: Pokud nemáte troubu s horkovzduchem, pečte prvních 15 minut na 180 °C a poté zvyšte teplotu na 190 °C.
Z tohoto receptu vám zbydou dva bílky. Můžete si z nich udělat nejdietnější pizzu na světě. | Nemáte rádi křehké těsto? Udělejte si vynikající kynuté tvarohové koláče na plech s ovocem a drobenkou.