Článek
Aby se roláda lehce svinula, těsto musíte rozetřít v tenké souvislé vrstvě, měla by být silná asi 1–1,5 cm. Pokud máte malý plech, udělejte raději dva menší kousky. Jako náplň do lehké letní rolády, kterou plánujete sníst hned, postačí i dobře ušlehaná šlehačka se ztužovačem, jinak do krému přidejte raději pevnější tvaroh či mascarpone, bude stabilnější. Vrstva džemu pak přidá hezkou barevnost a chuť navíc a k jahodám v náplni se nejvíc bude hodit dobrý jahodový. Už jste zkusili úžasný jahodový džem s proseccem?
Videonávod: Jak ušlehat šlehačku?
Postup
01.
Troubu předehřejte na 170 °C a plech vyložte papírem na pečení. Na těsto oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh.
Tip: Když ušleháte nejdřív bílky, ušetříte si jedno mytí šlehacích metliček. Žloutkové hmotě nevadí, když se k ní dostane trocha bílkového sněhu.
02.
K žloutkům přidejte cukr a pořádně je vyšlehejte do husté, světlé a nadýchané hmoty. Poté k nim přidejte lžíci horké vody a oleje a už jenom krátce prošlehejte. Ke žloutkům prosejte dvě lžíce mouky a škrob a už jenom stěrkou zlehka zapracujte. Přidejte asi třetinu sněhu a také ho zlehka vmíchejte do těsta. Takhle na střídačku zapracujte zbylou mouku a sníh a opatrně umíchejte těsto.
03.
Piškotové těsto přelijte na plech a stěrkou ho rozetřete do tenké, souvislé, rovnoměrné vrstvy. Pečte asi 12 minut, až bude těsto na dotek suché a suchá vyjde i zapíchnutá špejle. Korpus vyjměte a hned zahorka ho překlopte na čistý papír na pečení.
Papír, na kterém se těsto peklo, jemně sloupněte a korpus opatrně, ale pevně zaviňte i s papírem, který je teď vespod, do rolády. Přes roládu volně přehoďte navlhčenou a vyždímanou utěrku a nechte úplně vychladnout.
04.
V mezičase si připravte krém: do mísy dejte tvaroh, cukr a vanilkový extrakt a rozšlehejte je dohladka. Poté vlijte vychlazenou smetanu a při nižších otáčkách šlehejte, až krém zhoustne.
05.
Sestavte roládu: jahody nakrájejte na kostičky. Vychlazený plát rolády opatrně rozviňte a potřete marmeládou. Na ni rozetřete krém (dva tři centimetry delší strany korpusu na vnějším okraji nechte bez krému), posypejte jahodami a zaviňte. Roládu pak ještě zabalte do alobalu a nechte v chladu rozležet alespoň dvě hodiny.
Tip: Krém se vám bude nejlépe nanášet, když ho přeložíte do cukrářského sáčku. Stačí pak udělat pár dlouhých souvislých pásů po celé délce rolády, lehce je propojit a uhladit nožem.
06.
Hotovou roládu zlehka poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Dokonalý jahodový dezert ale vykouzlíte i snadněji. Úžasné jahodové tiramisu je téměř bez práce a hotové bude za 10 minut.