Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Pumprnikl je tradiční perník, který se pekl hlavně v Královéhradeckém kraji. Charakteristický je voňavým kořením a kandovanou citronovou kůrou.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
  • 3 ks vejce
  • 100 g hnědého cukru
  • 200 g medu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1 špetka nového koření
  • 70 g kandované citronové kůry
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 lžíce mandlí
Článek

Postup

01.

Nejprve důkladně vyšlehejte vejce, med a hnědý cukr. Asi po pěti minutách šlehání do směsi přidejte koření a kandovanou citronovou kůru.

02.

V jiné míse smíchejte prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou.

03.

Sypké suroviny teď postupně přidejte do tekuté směsi, zamíchejte a těsto nalijte do malého pekáče vyloženého pečicím papírem. Povrch můžete ozdobit loupanými mandlemi.

Foto: Svatava Vašková

Pumprnikl se servíruje čerstvý, protože neobsahuje tukFoto: Svatava Vašková

04.

Pumprnikl dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 20 minut. Pak ho nechte mírně zchladnout a krájejte na kousky. Servírujte ho čerstvý.

Načítám