Článek
Piškotová roláda patří k mým nejoblíbenějším dezertům. Je jednoduchá na přípravu, vypadá dobře a vždy sklidí velký úspěch. Nejraději mám tuto kakaovou roládu s celými jahodami: jedná se o lehký dezert, který potěší i v teplých dnech. A jestli se snažíte omezovat cukr, v receptu občas používám místo cukru erythritol nebo xylitol – roláda se vždy podaří i tak.
Postup
01.
Omyjte jahody. Troubu rozehřejte na 170 °C. V misce smíchejte sypké suroviny: mouku, kakao, prášek do pečiva, cukr a špetku soli.
02.
Do sypké směsi přidejte žloutky a 3 lžíce studené vody a promíchejte. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a poté opatrně vmíchejte ke směsi se žloutky.
Videonávod: Jak rychle a čistě oddělit žloutek od bílku?
03.
Na plech vyložený pečicím papírem rovnoměrně rozetřete těsto (vrstva těsta by měla být vysoká asi 2 mm) do tvaru obdélníku a dejte péct do vyhřáté trouby na 8 až 10 minut. Korpus po upečení nechte vychladnout a poté odlepte z papíru.
Tip: Chcete mít jistotu, že se hotový korpus z pečicího papíru dobře odlepí? Postříkejte papír před pečením trochou oleje ve spreji.
04.
Zatímco korpus chladne, připravte si náplň. V misce smíchejte tvaroh s cukrem. Vychlazenou smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky a poté zlehka vmíchejte k tvarohové části tak, aby vám šlehačka nespadla.
05.
Vychladlý kakaový korpus potřete celý náplní a potom na jednu delší stranu vyskládejte asi 5 až 8 cm od okraje celé očištěné jahody. Roládu poté zaviňte a nechejte alespoň 30 minut v lednici, než ji budete servírovat.
Nechcete zapínat troubu? Úžasná nepečená charlotta s jahodami a bílou čokoládou je jednoduchá a přitom opravdu luxusní.