Článek
Jedlé květy na roládě vypadají skvěle, ale snadno se dají nahradit velikonočním cukrářským zdobením nebo hoblinkami čokolády.
Nejlepší velikonoční recepty
Postup
01.
Na těsto oddělte bílky od žloutků a se špetkou soli vyšlehejte tuhý bílkový sníh. V jiné míse ušlehejte žloutky s cukrem do nadýchané pěny a postupně k nim prosejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vše promíchejte, přidejte citronovou kůru, olej a na závěr stěrkou jemně zapracujte sníh.
02.
Piškotové těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut při 180 °C, dokud mírně nezezlátne.
03.
Na pracovní plochu rozložte čistou, namočenou (a vyždímanou!) látkovou utěrku. Vyklopte na ni upečený plát těsta, stáhněte z něj pečicí papír a společně s utěrkou sviňte do rolády. Takto nechte korpus zcela vychladnout.
04.
Na krém rozpusťte čokoládu. V robotu ušlehejte krémový sýr s máslem, dokud se nespojí, a poté postupně za stálého šlehání přilévejte čokoládu. Krém oslaďte podle chuti.
05.
Vychladlý plát těsta rozviňte a sundejte z něj utěrku. Korpus potřete asi 2/3 krému, poté opět zarolujte, roládu zaviňte do potravinářské fólie a dejte na hodinu ztuhnout do lednice. Zbylý krém také uchovejte v chladu a před závěrečným zdobením ho nechte chvíli povolit při pokojové teplotě. Roládu dozdobte dle libosti zbylým krémem a jedlými květy.
Velikonoce
Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 18. dubna, Velikonoční pondělí na 21. dubna.
K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.
Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?