Hlavní obsah
5,0
(7)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Svátky jara si zaslouží sladkou tečku, která nejen potěší chuťové pohárky, ale také udělá parádu na slavnostním stole. Tahle luxusní a nadýchaná piškotová roláda s jemným krémem z bílé čokolády vypadá jako z cukrářského časopisu – a chutná ještě lépe.

1 hod.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 5 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 125 g cukru krupice
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička oleje
Náplň + zdobení
  • 200 g bílé čokolády
  • 280 g krémového sýra
  • 120 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 4 lžíce jedlých květů
Článek

Jedlé květy na roládě vypadají skvěle, ale snadno se dají nahradit velikonočním cukrářským zdobením nebo hoblinkami čokolády.

Postup

01.

Na těsto oddělte bílky od žloutků a se špetkou soli vyšlehejte tuhý bílkový sníh. V jiné míse ušlehejte žloutky s cukrem do nadýchané pěny a postupně k nim prosejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vše promíchejte, přidejte citronovou kůru, olej a na závěr stěrkou jemně zapracujte sníh.

02.

Piškotové těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut při 180 °C, dokud mírně nezezlátne.

03.

Na pracovní plochu rozložte čistou, namočenou (a vyždímanou!) látkovou utěrku. Vyklopte na ni upečený plát těsta, stáhněte z něj pečicí papír a společně s utěrkou sviňte do rolády. Takto nechte korpus zcela vychladnout.

04.

Na krém rozpusťte čokoládu. V robotu ušlehejte krémový sýr s máslem, dokud se nespojí, a poté postupně za stálého šlehání přilévejte čokoládu. Krém oslaďte podle chuti.

05.

Vychladlý plát těsta rozviňte a sundejte z něj utěrku. Korpus potřete asi 2/3 krému, poté opět zarolujte, roládu zaviňte do potravinářské fólie a dejte na hodinu ztuhnout do lednice. Zbylý krém také uchovejte v chladu a před závěrečným zdobením ho nechte chvíli povolit při pokojové teplotě. Roládu dozdobte dle libosti zbylým krémem a jedlými květy.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 18. dubna, Velikonoční pondělí na 21. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Energetická hodnota celkem pro 1 roládu
Energie17 947,71 kJ
Bílkoviny74,47 g
Tuky253,05 g
Sacharidy425,03 g
Sůl4,51 g
SAFA137,64 g
Vláknina7,65 g
Cukry332,03 g

Načítám