Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Svátky jara si zaslouží sladkou tečku, která nejen potěší chuťové pohárky, ale také udělá parádu na slavnostním stole. Tahle luxusní a nadýchaná piškotová roláda s jemným krémem z bílé čokolády vypadá jako z cukrářského časopisu – a chutná ještě lépe.

1 hod.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 5 ks vejce
    3
  • 1 špetka soli
  • 125 g cukru krupice
  • 125 g hladké mouky
    1
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    1
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička oleje
Náplň + zdobení
  • 200 g bílé čokolády
    6
    7
  • 280 g krémového sýra
    7
  • 120 g másla
    7
  • 80 g cukru moučka
  • 4 lžíce jedlých květů
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Jedlé květy na roládě vypadají skvěle, ale snadno se dají nahradit velikonočním cukrářským zdobením nebo hoblinkami čokolády.

Postup

01.

Na těsto oddělte bílky od žloutků a se špetkou soli vyšlehejte tuhý bílkový sníh. V jiné míse ušlehejte žloutky s cukrem do nadýchané pěny a postupně k nim prosejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vše promíchejte, přidejte citronovou kůru, olej a na závěr stěrkou jemně zapracujte sníh.

02.

Piškotové těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut při 180 °C, dokud mírně nezezlátne.

03.

Na pracovní plochu rozložte čistou, namočenou (a vyždímanou!) látkovou utěrku. Vyklopte na ni upečený plát těsta, stáhněte z něj pečicí papír a společně s utěrkou sviňte do rolády. Takto nechte korpus zcela vychladnout.

04.

Na krém rozpusťte čokoládu. V robotu ušlehejte krémový sýr s máslem, dokud se nespojí, a poté postupně za stálého šlehání přilévejte čokoládu. Krém oslaďte podle chuti.

05.

Vychladlý plát těsta rozviňte a sundejte z něj utěrku. Korpus potřete asi 2/3 krému, poté opět zarolujte, roládu zaviňte do potravinářské fólie a dejte na hodinu ztuhnout do lednice. Zbylý krém také uchovejte v chladu a před závěrečným zdobením ho nechte chvíli povolit při pokojové teplotě. Roládu dozdobte dle libosti zbylým krémem a jedlými květy.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 18. dubna, Velikonoční pondělí na 21. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Energetická hodnota celkem pro 1 roládu
Energie17 947,71 kJ
Bílkoviny74,47 g
Tuky253,05 g
Sacharidy425,03 g
Sůl4,51 g
SAFA137,64 g
Vláknina7,65 g
Cukry332,03 g

Načítám