Hlavní obsah
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Kynuté těsto, křupavá drobenka a sladké hrušky. To je dokonalá kombinace na nedělní koláč. Těsto i drobenka jsou vždy skvělé a ovoce dávejte podle chuti a sezony – koláč bude chutnat stejně dobře i s jablky nebo švestkami. A použít můžete i okapané ovoce z kompotu.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Na těsto
  • 250 g hladké špaldové mouky
    1
  • 60 g másla
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 70 g třtinového cukru
  • 130 ml mléka
    7
  • 1 špetka soli
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička citronové kůry
Na náplň a drobenku
  • 600 g hrušek
  • 50 g hrubé mouky
    1
  • 30 g drcených mandlí
    8
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce másla
    7
  • 1 ks žloutků
    3
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Dejte do něj lžičku cukru a mouky a rozdrobené droždí. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

02.

Mezitím do velké mísy nasypejte mouku. Přidejte špetku soli, cukr, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte vejce, na kousky pokrájené změklé máslo a nakonec kvásek. Vše důkladně propracujte, aby vznikl hladký bochník těsta. Těsto nechte v míse, poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.

03.

Mezitím překrojte hrušky, zbavte je jádřinců a nakrájejte na kostičky. Můžete použít i kompotované hrušky. Na drobenku do misky nasypejte hrubou mouku, mandle, skořici, cukr a přidejte studené máslo a žloutek. Pomocí prstů vytvořte drobivou směs a dejte ji na chvilku do mrazáku.

04.

Když je těsto vykynuté (mělo by zdvojnásobit svůj objem), tak ho vyválejte na velikost plechu. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj přeložte. Poklaďte ho nakrájenými hruškami a nakonec na ovoce nasypejte vychlazenou drobenku.

05.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ho přibližně 35 minut.

Tip: Po upečení ho můžete podávat s kopečkem zakysané smetany nebo mascarpone.

Hrušky si dokonale rozumějí s čokoládou, kakaem i perníkovým kořením. Vyzkoušejte recept na vláčné čokoládové brownies s hruškami nebo jednoduchý recept na perníkový hruškový chlebíček, který vám provoní celou kuchyň.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech 22 × 30 cm
Energie12 668,61 kJ
Bílkoviny64,51 g
Tuky106,22 g
Sacharidy435,02 g
Sůl1,41 g
SAFA42,48 g
Vláknina48,41 g
Cukry221,03 g

Načítám