Článek
Postup
01.
Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Dejte do něj lžičku cukru a mouky a rozdrobené droždí. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
02.
Mezitím do velké mísy nasypejte mouku. Přidejte špetku soli, cukr, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte vejce, na kousky pokrájené změklé máslo a nakonec kvásek. Vše důkladně propracujte, aby vznikl hladký bochník těsta. Těsto nechte v míse, poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.
Video: Jak zužitkovat celý citron?
03.
Mezitím překrojte hrušky, zbavte je jádřinců a nakrájejte na kostičky. Můžete použít i kompotované hrušky. Na drobenku do misky nasypejte hrubou mouku, mandle, skořici, cukr a přidejte studené máslo a žloutek. Pomocí prstů vytvořte drobivou směs a dejte ji na chvilku do mrazáku.
04.
Když je těsto vykynuté (mělo by zdvojnásobit svůj objem), tak ho vyválejte na velikost plechu. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj přeložte. Poklaďte ho nakrájenými hruškami a nakonec na ovoce nasypejte vychlazenou drobenku.
05.
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ho přibližně 35 minut.
Tip: Po upečení ho můžete podávat s kopečkem zakysané smetany nebo mascarpone.
Hrušky si dokonale rozumějí s čokoládou, kakaem i perníkovým kořením. Vyzkoušejte recept na vláčné čokoládové brownies s hruškami nebo jednoduchý recept na perníkový hruškový chlebíček, který vám provoní celou kuchyň.