Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Kdo by je neměl rád? Klasické kynuté koláče s drobenkou, tentokrát s borůvkami a sladkým tvarohem. Toto je základní recept, borůvky můžete klidně nahradit třeba meruňkami nebo jahodami.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 koláčů
Těsto
  • 300 g hladké mouky
    1
  • 300 g polohrubé mouky
    1
  • 7 g sušeného droždí
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 200 ml mléka
    7
  • 2 ks žloutků
    3
  • 1 ks vejce
    3
  • 40 ml tuzemského rumu
  • 70 g rozpuštěného másla
    7
Tvarohová náplň
  • 250 g tučného tvarohu v alobalu
    7
  • 1 ks žloutků
    3
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžíce mléka
    7
Drobenka
  • 70 g hrubé mouky
    1
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g másla
    7
Na dokončení
  • 125 g borůvek
  • 1,5 lžíce rozpuštěného másla
    7
  • 2 lžíce tuzemského rumu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Možná si říkáte: „Kynuté těsto? Tomu se raději vyhnu, to mi nikdy nevyšlo.“ Ale bát se vůbec nemusíte! Poradíme vám, jak na to, aby se tentokrát určitě povedlo.

Postup

01.

V zadělávací míse smíchejte obě mouky, krupicový a vanilkový cukr, sušené droždí a sůl.

02.

Pak přidejte vlažné mléko, žloutky, vejce, rum a vlahé rozpuštěné máslo. Zadělejte těsto, ideálně v robotu po dobu asi 8–10 minut. Následně ho nechte kynout na teplém místě asi 90 minut.

03.

Mezitím si připravte tvarohovou náplň a drobenku. Tvaroh vyklopte do misky a zamíchejte ho se žloutkem, nastrouhanou citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Je-li třeba, nařeďte ho troškou mléka. Drobenku připravte ideálně rukama, případně pomocí robotu. Rozmělněte studené máslo s krupicovým cukrem a hrubou moukou.

04.

Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí objem. Vyklopte ho na vál a rozdělte na 18 stejných dílů. Z každého vytvarujte placičku, do středu naložte lžičku tvarohu a borůvky. Každý koláč posypejte drobenkou.

05.

Koláče vyskládejte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte je v troubě předehřáté na 190 °C asi 20–25 minut. Ihned po upečení je ještě horké pomašlujte rozpuštěným máslem s trochou rumu a nechte je zchladnout na drátěné mřížce.

Energetická hodnota celkem pro 1 koláč
Energie1 150,89 kJ
Bílkoviny7,02 g
Tuky10,02 g
Sacharidy38,57 g
Sůl0,4 g
SAFA4,92 g
Vláknina1,48 g
Cukry9,59 g

Načítám