Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Jidáše jsou vedle mazance a beránka tradiční velikonoční pečivo. Vyrábí se ve Škaredou středu a na Zelený čtvrtek jako upomínka Jidášovy zrady. Tvarem symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil, nebo jeho pokroucenou povahu. Zkuste letos jidáše trochu jinak: pistácie jsou zelené, a tedy jsou na Zelený čtvrtek obzvlášť vhodné.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Na jidáše
  • 400 g hladké mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 1 hrst pistácií
Na pomašlování
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

U jednoho vejce oddělte bílek od žloutku. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, cca 50 ml vlažné smetany a trošky mouky nechte vzejít kvásek.

02.

Hladkou mouku, povolené nakrájené máslo, žloutek a celé vejce, zbytek vlažné smetany, cukr, sůl a muškátový květ dejte do zadělávací mísy. Přidejte kvásek.

03.

Zadělejte těsto, nejlépe v kuchyňském robotu. Před koncem hnětení (asi po 10 minutách) přidejte sekané sušené brusinky a loupané pistácie. Hotové těsto zakryjte a nechte kynout asi 90 minut.

04.

Vykynuté těsto rozdělte na 12 až 14 dílů. Vytvarujte z nich válečky a zamotejte je dle fantazie. Pečivo nechte kynout pod čistou utěrkou ještě 20 minut na plechu vyloženém pečicím papírem.

05.

Mezitím si rozpalte troubu na 190 stupňů (spodní a horní ohřev). Jidášky pomašlujte vaječným bílkem a můžete je i posypat sekanými pistáciemi. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut dozlatova.

Foto: Svatava Vašková

Vláčné smetanové těsto, brusinky místo rozinek a pistácie místo mandlí... Jidášky trochu jinak jsou vynikající.Foto: Svatava Vašková

06.

Hned po vytažení z trouby ještě horké jidáše pomašlujte směsí rozpuštěného másla, medu a rumu. Budou nádherně vonět a zůstanou dlouho vláčné.

Nejlepší recepty na velikonoční pečení:

Načítám