Článek
Postup
01.
U jednoho vejce oddělte bílek od žloutku. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, cca 50 ml vlažné smetany a trošky mouky nechte vzejít kvásek.
02.
Hladkou mouku, povolené nakrájené máslo, žloutek a celé vejce, zbytek vlažné smetany, cukr, sůl a muškátový květ dejte do zadělávací mísy. Přidejte kvásek.
03.
Zadělejte těsto, nejlépe v kuchyňském robotu. Před koncem hnětení (asi po 10 minutách) přidejte sekané sušené brusinky a loupané pistácie. Hotové těsto zakryjte a nechte kynout asi 90 minut.
04.
Vykynuté těsto rozdělte na 12 až 14 dílů. Vytvarujte z nich válečky a zamotejte je dle fantazie. Pečivo nechte kynout pod čistou utěrkou ještě 20 minut na plechu vyloženém pečicím papírem.
05.
Mezitím si rozpalte troubu na 190 stupňů (spodní a horní ohřev). Jidášky pomašlujte vaječným bílkem a můžete je i posypat sekanými pistáciemi. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut dozlatova.
06.
Hned po vytažení z trouby ještě horké jidáše pomašlujte směsí rozpuštěného másla, medu a rumu. Budou nádherně vonět a zůstanou dlouho vláčné.