Článek
Kokosky podle foodbloberky Míši Landové jsou sice složitější, ale chutnají jako z cukrárny. Zkuste přesně ty, které měli upéct soutěžící z pořadu Peče celá země.
Peče celá země: III. řada
Třetí řada českého oblíbeného pořadu Peče celá země je znovu plná pečení sladkých i slaných dobrot, na pekaře a cukráře opět dohlížejí Josef Maršálek a Michaela Landová, moderuje dvojice Václav Kopta a Tereza Bebarová. Inspirujte se u sledování pořadu jedním z našich sladkých receptů.
01.
Kokosky: Dvě třetiny bílků smícháme s cukrem a ve vodní lázni zahřejeme za občasného míchání na 60 °C. Přisypeme kokos, promícháme a sejmeme z vodní lázně. Přilijeme zbývající třetinu tekutých bílků a stěrkou mícháme do částečného zchladnutí a zhoustnutí hmoty. Pomocí sáčku s hladkou špičkou o průměru 10–12 mm nastříkáme na plech vyložený papírem na pečení kokosky o průměru 5–6 cm. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C na horní a dolní pečení asi 15 minut.
02.
Těsto: Z těsta upečeme v podstatě podložky pod kokosky. Ze všech surovin zpracujte těsto. To pak vyválejte, vykrojte asi 6 cm kolečka. Přendejte je na plech s pečicím papírem a pečte při teplotě 170 °C asi 8 minut.
03.
Krém: Pyré a cukr dáme do rendlíku a společně svaříme na teplotu 105 °C. Přelijeme do misky a za občasného míchání necháme trochu zchladnout. Pak přidáme na kousky nakrájené studené máslo a vyšleháme do nadýchaného krému. Ovocný krém nastříkáme pomocí řezané špičky po obvodu všech lineckých koleček.
04.
Náplň: Do každého středu základny z těsta dáme lžičku rybízové marmelády a přiklopíme kokoskou. Dáme do lednice ztuhnout.
05.
Poleva: Asi dvě třetiny čokolády rozpustíme, přidáme zbylou třetinu a mícháme do úplného rozpuštění. Vmícháme rozpuštěný kokosový olej, za občasného míchání necháme zchladnout a lehce zhoustnout. Následně v polevě postupně máčíme spodní části kokosek. Necháme zatuhnout.
Kokosky jsou lety ověřená klasika. Jaké jiné retro suroviny si Češi kupují dodnes?