Hlavní obsah
Foto: Marcus Z-pics, Shutterstock.com

Foto: Marcus Z-pics, Shutterstock.com

Neztrácejte čas s dlouhým pečením a vsaďte na klasiku – udělejte si bublaninu! Díky jogurtu bude krásně vláčná a jen se po ní zapráší. Borůvky jí dodají na sladkosti, a pokud je nemáte zrovna po ruce, zvolte jakékoliv jiné oblíbené ovoce.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 30 × 38 cm
  • 250 g hladké mouky
    1
  • 150 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
    1
  • 150 g bílého jogurtu
    7
  • 3 ks vejce
    3
  • 100 ml oleje
  • 200 g borůvek
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Aby byla bublanina opravdu dokonalá, dodržujte několik jednoduchých rad. Na pečení vždy použijte čerstvé suroviny, zejména borůvky, které by měly být pevné a sladké. Pokud máte čas, nechte vejce a jogurt dosáhnout pokojové teploty, což zajistí lepší propojení ingrediencí a nadýchanější těsto.

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte máslem a vysypte moukou. Borůvky omyjte a osušte.

02.

V misce smíchejte mouku, cukr krupici, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Ve větší misce vyšlehejte vejce s bílým jogurtem a olejem, dokud nevznikne hladká směs. Postupně přidávejte suché ingredience k mokré směsi a míchejte, dokud se vše nespojí v kompaktní těsto.

03.

Polovinu borůvek zlehka vmíchejte do těsta. Nalijte ho na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Zbytek borůvek rozprostřete na povrch těsta. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 25–30 minut nebo dokud bublanina nezíská zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

04.

Po upečení nechte bublaninu vychladnout na plechu. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem a ozdobte čerstvými lístky máty.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech 30 × 38 cm
Energie11 805,8 kJ
Bílkoviny53,51 g
Tuky123,65 g
Sacharidy367,02 g
Sůl0,65 g
SAFA19,83 g
Vláknina14,3 g
Cukry179,37 g

Načítám