Hlavní obsah
3,7
(7)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Z tohoto rychlého těsta vykouzlíte koláč během chvilky. Jemná náplň z tvarohu a mascarpone, sladké hrušky a křupavá drobenka s vůní skořice je dokonalá sladkost k odpolední kávě.

40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
Na těsto
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 g ořechů
  • 1 vejce
  • 70 g třtinového cukru
  • 130 g másla
  • sůl
Na náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 3 hrušky
Na drobenku
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce ořechů
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku, mleté vlašské nebo lískové ořechy a cukr. Promíchejte, přidejte pokrájené změklé máslo a vejce. Rukama vypracujte drobivou směs.

02.

Kulatou koláčovou formu vyložte pečicím papírem a směs do ní napěchujte tak, aby vznikla na dně souvislá vrstva a zbylo i na okraje.

03.

Hrušky překrojte na poloviny, zbavte je jádřinců, oloupejte a nakrájejte na plátky. Mascarpone vyklopte do mísy, přidejte tvaroh, vejce, cukr a prošlehejte.

04.

Do misky dejte všechny suroviny na drobenku. Máslo by mělo být studené. Poté pomocí prstů vytvořte drobenku.

05.

Na těsto naneste krém a uhlaďte ho. Poté na něj vyskládejte hrušky a koláč nakonec posypte drobenkou.

06.

Vložte ho do trouby předehřáté na 190 stupňů. Pečte 10 minut, poté stáhněte teplotu na 180 a pečte dalších 20 až 25 minut.

Hledáte inspiraci na nedělní pečení? Vsaďte na kombinaci hrušek a čokolády nebo si připravte tento rychlý koláč z listového těsta.

Načítám