Hlavní obsah
3,5
(84)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Před pár lety byla tahle jednoduchá buchta na plech hit, někde se jí dokonce říkalo „orgasmus“. Trochu frivolní jméno je jediné, k čemu můžete mít drobné výhrady: Samotné řezy jsou skvělé! Příprava je rychlá a jednoduchá, vláčný korpus má výraznou ananasovou chuť a lahodný krém s pudinkem ho výborně doplňuje... Možná ten název nakonec opravdu sedí.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Na korpus budete potřebovat
  • 500 ml ananasového kompotu
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
Na krém
  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 300 g pomazánkového másla
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na dokončení
  • 10 g másla na vymazání
  • 1 hrst polohrubé mouky na vysypání
  • 100 g čokolády 70%
Článek

Jako odměrku používám hrnek s objemem 250 ml.

Postup

01.

Nejdřív si připravte pudink na krém, potřebuje čas, aby vychladl. Podle návodu na obalu uvařte hustější pudink, místo obvyklého půllitru mléka použijte pouze 400 ml. Přímo na hladinu uvařeného pudinku položte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte ho zchladnout.

02.

Troubu předehřejte na 170 °C, plech na pečení s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Do větší mísy vyklopte ananasový kompot i se šťávou (pokud máte kompot s ananasovými kolečky, nejdřív je nahrubo nakrájejte), přidejte cukr a dvě celá vejce a směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

03.

Do jiné mísy prosejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. Přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru a sypké suroviny ještě krátce promíchejte metličkou. Sypkou směs natřikrát přidejte k vlhké směsi a zlehka promíchejte, až se všechna mouka provlhčí a vznikne hladké těsto. Vlijte ho do připraveného pekáčku a pečte asi 25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený korpus nechte vychladnout.

04.

Na krém prošlehejte v míse pomazánkové máslo s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem opravdu dohladka. Po lžících přidávejte pudink v pokojové teplotě a vyšlehejte hladký nadýchaný krém. Rovnoměrně ho rozetřete na korpus a nechte v chladu odležet, nejlépe do druhého dne.

05.

Povrch ozdobte čokoládou: Cikcak proužky rozpuštěné čokolády jsou velmi efektní, při krájení se ale rády lámou, můžete je proto nahradit čokoládovými hoblinkami nebo strouhanou čokoládou.

Načítám