Hlavní obsah
4,0
(7)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

S tvarohem, mákem či povidly je všichni známe. Dnes máme tip na klasické Honzovy buchty s trochu netradiční náplní z vlašských ořechů. Vyzkoušejte a budete určitě mile překvapeni, jak skvěle chutnají.

2 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 kusů
Těsto
  • 25 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 5 lžic cukru krupice
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks vejce
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 40 ml tuzemského rumu
Ořechová náplň
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 200 ml mléka
  • 25 g mletých piškotů
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce meruňkového džemu
  • 1 lžíce tuzemského rumu
Na vymazání a dokončení
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 2 lžíce másla na pomazání
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
Článek

Stejným způsobem jako ořechovou náplň můžete připravit i makovou. Džem lze nahradit medem nebo ořechovým máslem.

Postup

01.

Z rozdrobených kvasnic, části vlažného mléka a lžíce cukru připravte kvásek, který nechte na teplém místě vzejít.

02.

Pak ho přidejte do velké zadělávací mísy k ostatním ingrediencím - oběma moukám, žloutkům a vejci, zbytku cukru a mléka, rozpuštěnému máslu, rumu a vanilkovému extraktu. V míse hněťte těsto asi 10 minut. Nechte ho kynout na teplém místě 90 minut.

03.

Mezitím si připravte ořechovou náplň. V hrnci ohřejte mléko, ale nevařte. Do něj nejprve přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Pak vsypte namleté ořechy a nechte je asi 5 minut prohřát. Poté přidejte mleté piškoty na zahuštění, džem a rum, vše promíchejte a nechte směs zchladnout.

04.

Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí svůj objem. Nyní ho vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 18 stejných dílů. Z každého vytvořte malou placičku, na jejíž střed dejte část ořechové náplně a zabalte.

05.

Pekáč nebo velkou zapékací mísu vymažte sádlem a buchty skládejte vedle sebe. Přikryjte je čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte ještě 20 minut kynout.

06.

Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením buchty pomašlujte rozpuštěným máslem a pečte je asi 25 minut.

07.

Po upečení ještě horké buchty ze všech stran potřete zbytkem rozpuštěného másla, vyklopte je na drátěnou mřížku a nechte zchladnout. Buchty nakonec posypte moučkovým cukrem.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 134,73 kJ
Bílkoviny6,22 g
Tuky11,7 g
Sacharidy34,54 g
Sůl0,21 g
SAFA4,09 g
Vláknina1,46 g
Cukry9,94 g

Načítám