Článek
Stejným způsobem jako ořechovou náplň můžete připravit i makovou. Džem lze nahradit medem nebo ořechovým máslem.
Postup
01.
Z rozdrobených kvasnic, části vlažného mléka a lžíce cukru připravte kvásek, který nechte na teplém místě vzejít.
02.
Pak ho přidejte do velké zadělávací mísy k ostatním ingrediencím - oběma moukám, žloutkům a vejci, zbytku cukru a mléka, rozpuštěnému máslu, rumu a vanilkovému extraktu. V míse hněťte těsto asi 10 minut. Nechte ho kynout na teplém místě 90 minut.
03.
Mezitím si připravte ořechovou náplň. V hrnci ohřejte mléko, ale nevařte. Do něj nejprve přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Pak vsypte namleté ořechy a nechte je asi 5 minut prohřát. Poté přidejte mleté piškoty na zahuštění, džem a rum, vše promíchejte a nechte směs zchladnout.
04.
Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí svůj objem. Nyní ho vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 18 stejných dílů. Z každého vytvořte malou placičku, na jejíž střed dejte část ořechové náplně a zabalte.
05.
Pekáč nebo velkou zapékací mísu vymažte sádlem a buchty skládejte vedle sebe. Přikryjte je čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte ještě 20 minut kynout.
06.
Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením buchty pomašlujte rozpuštěným máslem a pečte je asi 25 minut.
07.
Po upečení ještě horké buchty ze všech stran potřete zbytkem rozpuštěného másla, vyklopte je na drátěnou mřížku a nechte zchladnout. Buchty nakonec posypte moučkovým cukrem.